Sanin le-a spus unor jurnalisti ca partidul conservator de guvernamant a crescut cheltuielile publice din cauza "datoriilor" provocate de "subventionarea ONG-urilor si homosexualilor".

Sanín, care reprezinta enclava Ceuta din Africa de Nord in Senat, l-a acuzat pe fostul premier socialist Jose Luis Zapatero, aflat in prezent in opozitie, ca a condus la cresterea datoriei la peste un trilion de euro prin "favorurile sale". 

Nascuta in Columbia si naturalizata spaniola, senatoarea a spus ca partidul ei a fost nevoit sa adanceasca criza economica din tara, atunci cand a venit la putere, pentru a putea sa ramburseze datoriile contractate de Zapatero prin subventionarea comunitatii gay-ilor, lesbienelor, bisexualilor si transsexualilor (LGBT).

"Altfel n-am fi avut aceasta gaura economica", a declarat ea, citata de cotidianul catalan La Vanguardia, intr-o conferinta de presa pe care a convocat-o pentru a promova modelul economic al partidului din care face parte. 

Comentariile ei au fost criticate aspru de catre Partidul Socialist spaniol si grupuri LGBT, care i-au denuntat remarcile drept un "teren propice pentru homofobie".

"Aruncarea vinei pe ONG-uri si grupuri LGBT pentru datoria publica a Guvernului este rusinoasa", a declarat parlamentara socialista Patricia Hernández pentru cotidianul El Plural, indemnand-o pe Sanín sa-si ceara scuze sau sa demisioneze. 

Inclusiv membri PP s-au distantat de acuzatiile lui Sanín.

"Nu cred ca managementul economic slab al lui Zapatero a fost cauzat de subsidiile acordate grupurilor LGBT", a declarat parlamentarul PP de la Ceuta Francisco Márquez. "Ele sunt organizatii care activeaza pentru cauze drepte si legitime si primesc subventii in baza legislatiei in vigoare", a subliniat el. 

Multi spanioli ii acuza pe socialisti ca sunt vinovati de criza care afecteaza tara si care a lasat 25% din populatie fara un loc de munca.