Aceste concesii in problema impunerii unor restrictii la acordarea unor ajutoare sociale imigrantilor "sunt fie o actiune nereflectata, fie - si nu este prima data - dovada incompetentei sale in probleme europene", ar fi spus seful diplomatiei poloneze intr-o conversatie cu fostul ministru al Finantelor Jacek Rostowski, inregistrata intr-un restaurant din Varsovia fara ca cei doi sa stie. 

"El a distrus (expresie vulgara) Pactul Fiscal. Pentru ca nu se pricepe, pentru ca are incredere intr-o propaganda idioata", a adaugat el, potrivit unei transcrieri a acestei discutii din ianuarie si publicata luni in Wprost. 

Potrivit lui Sikorski, concesiunile lui Cameron fata de eurosceptici "s-au intors impotriva lui". "Trebuia sa le spuna: carati-va de aici, sa-i convinga pe oameni, sa-i izoleze. In schimb, el le-a oferit terenul pe care-l umilesc", a apreciat Sikorski. 

Interlocutorul sau, Rostowski, condamna si el dur actiunea lui Cameron, care "nu are alt scop decat un efect de propaganda pe termen scurt".  Polonia ar accepta propunerile sale de restrictionare a ajutoarelor sociale catre imigranti numai in schimbul "unui munte de bani", dar "britancii nu ne vor da bani, iar germanii - pentru a-i pastra pe britanci (in UE) - probabil ca nu ne vor da nici ei. Atunci sa vezi dipari!", a mai declarat fostul ministru de Finante potrivit Wprost. 

Politica lui Cameron se va traduce prin infrangerea electorala a conservatorilor, preconiza el atunci. 

"Cred ca el va pierde aceste alegeri. Marea Britanie va iesi (din UE). Odata iesiti, vor lasa frontiera deschisa, dar nu pentru cersetori. Nu-i vor lasa sa intre pe cersetorii tigani", ar mai fi apreciat Rostowski, care a plecat din post in noiembrie. 

Revista Wprost a provocat o adevarata furtuna politica in Polonia, dezvaluind in urma cu aproximativ zece zile o conversatie privata, inregistrata fara ca acestia sa stie, intre guvernatorul Bancii centrale Marek Belka si ministrul de Interne Bartlomiej Sienkiewicz.

Sikorski si Rostowski au amandoi legaturi stranse cu Marea Britanie. Seful diplomatiei poloneze a emigrat in aceasta tara in perioada comunista, iar apoi a studiat la Oxford in acelasi timp cu Cameron si Boris Johnson, primarul Londrei. Rostowski s-a nascut in Marea Britanie, unde si-a facut studiile si a trait pana la nominalizarea sa, in 2007, in postul de ministru al Finantelor al Poloniei.