"A murit de rusine". Tabloidul News of the World s-a inchis dupa 168 de ani de la aparitie

Furtuna care pare sa-l ameninte tot mai mult pe mogulul media Rupert Murdoch a mai facut, ieri, o victima. Este vorba despre unul dintre cei mai respectabili seniori ai politiei britanice, Sir Paul Stephenson.

"Am luat aceasta decizie pe fondul spreculatiilor si acuzatiilor referitoare la legaturile dintre Scotland Yard si trustul News International, in legatura cu domnul Neil Wallis, despre care stiti ca a fost arestat", a spus fostul director al Scotland Yard.

Sir Paul a fost criticat dur pentru angajarea lui Wallis, fostul redactor-sef adjunct al News Of The World, intr-un post de relatii publice.

"In 2009, Politia Metropolitana a incheiat un aranjament contractual cu Neil Wallis, incheiat in 2010. Nu au jucat niciun rol in incheierea acestui contract", a spus sir Paul Stephenson, subliniind ca a fost "un privilegiu" sa conduca Scotland Yard.

Neil Wallis, arestat joi dimineata, a fost redactor-sef adjunct al News of The World in perioada 2003 - 2007. De asemenea, decizia socanta a lui Stephenson a fost anuntata la doar cateva ore dupa ce fostul director executiv al News International, Rebekah Brooks, a fost arestata, scriu ziaristii de la The Mirror.

Din cauza acestei crize, premierul David Cameron isi va scurta calatoria de afaceri din Africa.

Imperiul lui Murdoch se destrama. Oamenii cu functii-cheie in companiile magnatului demisioneaza rand pe rand

Surse din Downing Street, citate de Mirror, sustin ca premierul britanic l-ar fi criticat pe Sir Paul pentru ca nu ar fi dat detalii despre angajarea lui Wallis mai devreme. In replica, Sir Paul a ripostat, sustinand ca si David Cameron l-ar fi angajat pe fostul editor News of the World, Andy Coulson.

"Spre deosebire de domnul Coulson, domnul Wallis nu a demisionat de la News of the World din cauza scandalului interceptarilor telefonice" a spus fostul sef al Scotland Yard.

El a mai precizat ca relatia stransa a lui David Cameron cu Andy Coulson demonstreaza ca premierul ar fi trebuit sa se abtina atunci cand l-a criticat pe el pentru angajarea lui Wallis.

Sir Paul a facut aceste afirmatii dupa ce a reiesit faptul ca s-a bucurat de serviciile de lux ale unei firme de spa, in valoare de 12.000 de lire sterline - firma care l-ar fi angajat si pe Wallis sa se ocupe de PR.

Saptamanalul News of The World si-a luat pe 10 iulie, adio de la 7.500.000 de cititori. Cei 200 de jurnalisti au muncit in acest sfarsit de saptamana la necrologul publicatiei pe care a ingenuncheat-o uriasul scandal al interceptarilor telefonice ilegale.

Din cel mai citit saptamanal britanic, News of the World a ajuns cel mai detestat. "A murit de rusine", cum titra concurenta, dupa ce s-a descoperit ca angajatii au piratat mesageria vocala a unei adolescente rapite si asasinate in 2002. A fost doar cireasa de pe tort, pentru ca tot ei interceptasera convorbiri ale rudelor celor morti in atentatele din iulie 2005, dar si al unor apropiati ai soldatilor ucisi in Irak si Afganistan.

Citeste si:

Protejata lui Murdoch, Rebekah Brooks, arestata in scandalul interceptarilor de la News of the World

Confesiunile unui fost reporter al tabloidului News of the World. "Cele mai multe bombe de prima pagina erau fabricate"