"Incepand din 2009, Grecia a inregistrat "progrese enorme. Ar trebui sa avem mai mult respect fata de acest lucru", afirma ministrul conservator, intr-un interviu in Bild. 

"Noi vom continua sa ajutam Grecia pe calea reformelor dure", a continuat el, in contextul in care membrii Bundestagului (Camera inferioara a Parlamentului german) au aprobat saptamana trecuta prelungirea programului de ajutorare de care beneficiaza Atena. 

Insa, in cazul in care Grecia "o apuca pe alta cale, acest lucru va fi mai dur", a avertizat Schäuble.

"Noi alegeri nu schimba cu nimic datoria greceasca. Fiecare nou Guvern trebuie sa respecte acordurile asumate de predecesorii sai", subliniaza el. 

Deputatii greci au esuat marti, a doua oara, sa aleaga un presedinte al Republicii. In cazul imposibilitatii ajungerii la un acord dupa al treilea tur, Parlamentul va fi dizolvat, iar partidul de stanga si antiausteritate Syriza ar putea sa ajunga la putere. 

Alegerile sunt urmarite cu atentie in restul Europei, unde programul Syriza, formatiunea favorita in sondaje, provoaca rezerve. Partidul se opune cu indarjire austeritatii extreme impuse tarii de catre UE, BCE si FMI in schimbul unor imprumuturi in valoare de 240 de miliarde de euro. 

Klaus Regling, directorul general al Mecanismului European de Stabilitate (MES), aprecia duminica, intr-un interviu pentru cotidianul grecesc Kathimerini, ca este "normal ca pietele sa fie ingrijorate atunci cand opozitia are puncte de vedere radical diferite asupra viitorului tarii. In Spania, Portugalia si Irlanda, guvernele s-au schimbat, dar programele de reforma nu au fost intrerupte. In Grecia, se pare ca exista mai multa incertitudine", aprecia el.