"Schengen este una dintre cele mai mari realizari ale procesului de integrare europeana. Fara Schengen, fara libera circulatie a lucratorilor, fara libertatea cetatenilor europeni de a calatori, euro nu are niciun sens. Acelasi lucru este valabil pentru legatura dintre Schengen, libera circulatie si piata interna. Daca cineva doreste sa suprime Schengen, atunci ceea ce va face in final va fi sa puna capat si pietei unice europene", a spus seful executivului comunitar.

In opinia sa, consecinta majora intr-o astfel de eventualitate ar fi cresterea somajului.

"Mai putin Schengen inseamna mai putina forta de munca ocupata si crestere economica mai mica", a conchis Jean Claude Juncker.  

La randul sau, comisarul european pentru migratie Dimitris Avramopoulos a estimat ca desfiintarea spatiului Schengen, problema adusa in dezbaterea publica de criza migrantilor din ultimele luni, ar insemna "inceputul sfarsitului proiectului european".  

"Este in joc unitatea UE, pe fondul ascensiunii populismului si nationalismului", a spus Avramopoulos, solicitand statelor membre sa isi indeplineasca promisiunile si sa manifeste solidaritate.  

In septembrie 2015, Parlamentul European a sustinut doua propuneri urgente de relocare a 160.000 de solicitanti de azil din statele europene de la frontiera in alte state membre. Pana in prezent, doar 272 de persoane au fost redistribuite.  

Normele actuale ale UE privind refugiatii sunt incluse in Regulamentele Dublin care prevad, printre altele, modul de procesare a tuturor cererilor de azil. 

Zona Schengen de libera circulatie fara pasaport este cruciala pentru cooperarea economica euro, a declarat la randul sau presedintele ministrilor de finante din zona euro Jeroen Dijsselbloem.

Solicitat sa explice legatura dintre zona de libera circulatie fara pasaport si euro, facuta de cancelarul german Angela Merkel si presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, Dijsselbloem a spus ca mentinerea Schengen este cruciala pentru idealul politic al Europei si frontierele ei deschise.  

"Este crucial pentru cooperarea economica si dezvoltarea Europei", a declarat el.

"Pentru a stabili ca avem nevoie sa ne protejam frontierele externe si sa facem asta foarte repede, avem nevoie sa lucram indeaproape cu Turcia", a adaugat el.  

"Ceea ce se intampla acum este ca tot mai multe state membre iau individual masuri la frontierele lor, in procedurile lor de azil etc. Trebuie sa fim foarte atenti - acest lucru devine o spirala negativa ce merge in jos, in jos si in jos. Eu nu vreau acest lucru", a mai spus Dijsselbloem.