Sturgeon, care este și premierul Scoției, a explicat că țara trebuie să-și obțină independența, deoarece se confruntă cu retragerea din Uniunea Europeană împotriva voinţei sale, scrie Agerpres.

În urma victoriei sale în alegerile parlamentare anticipate, prim-ministrul conservator britanic Boris Johnson i-a spus lui Sturgeon că nu va permite un alt referendum în Scoţia, insistând că votul împotriva independenţei din 2014 a fost un o decizie unică într-o generaţie.

Sturgeon a declarat pentru Andrew Marr Show la BBC că SNP are dreptul să solicite un alt vot după ce în alegerile din 12 decembrie a câştigat 48 din cele 59 de locuri ale Scoţiei din Westminster.

SNP a mizat în acest scrutin pe un nou referendum şi pe opoziţia faţă de Brexit. Ar fi o "subversiune a democraţiei" dacă Scoţiei nu i se permite acum să ţină un alt vot, a spus Sturgeon pentru BBC.

"Trebuie să ne întrebăm în Scoţia - suntem fericiţi ca direcţia ţării noastre, genul de ţară în care vrem să fim, să fie determinată de un guvern conservator de dreapta - poate pentru următorii 20 de ani - sau vrem să preluăm controlul propriului viitor? Scoţia nu poate fi întemniţată în Marea Britanie împotriva voinţei sale", a spus ea.

În referendumul pentru Brexit din 2016, 62% dintre alegătorii scoţieni au optat să rămână în UE, în timp ce în restul Marii Britanii 52% au votat pentru Brexit.