"O Scotie independenta ar avea un sector bancar exceptional de mare, raportat la economia tarii, cu active reprezentand peste 1250% din PIB, situatie care ar face noul stat mai vulnerabil la socuri si volatilitate financiara", potrivit unui raport publicat luni de Trezoreria britanica. 

Documentul este al treilea dintr-o serie de analize pe Scotia, vizand influentarea unui referendum planificat pentru septembrie 2014, care va decide daca aceasta va ramane in cadrul Marii Britanii sau devine stat independent. 

Expunerea financiara a Scotiei ar fi mult mai mare decat cea a Islandei sau a Ciprului, tari care in ultimii ani au avut de infruntat prabusirea sectoarelor bancare nationale. Bancile din Islanda aveau active de 880% din PIB inainte de colaps, in timp ce in Cipru acest indicator se situa la circa 700% din PIB. 

"Pe ansamblu, experienta crizelor financiare arata ca tarile cu sectoare bancare mari fata de PIB sunt semnificativ mai vulnerabile", arata raportul Trezoreriei. 

Activele bancare la nivelul intregii Marii Britanii reprezinta 492% din PIB.  In cazul in care Scotia ar deveni stat independent, sectorul bancar ar fi dominat de doua institutii de credit mari, Bank of Scotland si Royal Bank of Scotland.