In timp ce Germania "respecta" decizia Marii Britanii de a se alatura uniunii monetare, un euro stabilizat va convinge si alte state sa adopte moneda.

"Se va intampla probabil mai rapid decat cred unii din Insulele Britanice", a spus ministrul.

Europa si-ar putea schimba tratatele "in 24 de luni" pentru a pune bazele unei uniuni fiscale in zona euro, a spus Schaeuble.

Ministrul a reiterat apelul pentru introducerea unei taxe asupra sectorului financiar, in contextul intalnirii de vineri dintre cancelarul german, Angela Merkel, si premierul britanic, David Cameron. Guvernul de la Londra se opune unei astfel de taxe, care ar afecta sistemul financiar, foarte dezvoltat in Marea Britanie.

Merkel si Cameron au opinii divergente privind solutionarea crizei datoriilor din zona euro

Cancelarul german Angela Merkel si premierul britanic David Cameron au exprimat, insa, opinii diferite despre solutiile de rezolvare a crizei datoriilor din zona euro si au recunoscut ca nu au reusit sa rezolve divergentele referitoare la introducerea unei taxe pe tranzactiile financiare.

Cameron a declarat intr-o conferinta de presa la Berlin ca uniunea monetara are nevoie de "un scut" credibil si ar trebui sa se foloseasca de toate institutiile pentru combaterea crizei.

"Toate institutiile din zona euro trebuie sa sustina moneda unica", a afirmat Cameron, adaugand ca are incredere in angajamentul Germaniei de a proteja euro.

Merkel a afirmat, in schimb, ca este in favoarea unei abordari "pas cu pas".

"Britanicii cer sa folosim resurse mari pentru recastigarea credibilitatii zonei euro. Dar trebuie sa avem grija sa nu pretindem ca dispunem de puteri pe care nu le avem, pentru ca pietele isi vor da seama foarte repede", a afirmat liderul german.

In privinta taxei pe tranzactiile financiare, Merkel a spus ca nu au avut loc progrese pentru depasirea divergentelor legate de introducerea acesteia in Europa.