In mai 2014, Gazprom a semnat un prim acord cu firma chineza de stat CNPC privind livrarea anuala a 38 de miliarde de metri cubi de gaze catre China, timp de 30 de ani, via "ruta estica", denumita si "Puterea Siberiei", transmite Agerpres.

Livrarile prin aceasta prima conducta ar urma sa inceapa in 2018. Va fi construita si o conducta "ruta vestica", asigurand legatura directa intre zacamintele de gaze din Vestul Siberiei si zona de nord vest a Chinei, prin Republica Altai. 

Acordul de 400 de miliarde de dolari dintre Rusia si China necesita investitii de 55 de miliarde de dolari din partea Moscovei, inclusiv foraje in noile zacaminte destinate aprovizionarii Chinei. 

Luni, Gazprom a anuntat ca negocierile privind "ruta vestica" sunt in stadiu avansat, iar livrarile de gaze naturale rusesti spre China prin intermediul acestei conducte le-ar putea depasi pe cele spre Europa pe termen mediu. 

Formula de pret pentru gazele naturale rusesti livrate Chinei va include si o obligatie de tip take-or-pay. Clientii Gazprom sunt obligati sa plateasca pentru o anumita cantitate de gaze naturale, chiar daca in realitate au achizitionat o cantitate mai mica. 

Cand va fi terminata si "ruta vestica", China va deveni cel mai mare importator de gaz rusesc (68 de miliarde de metri cubi anual), depasind Germania (40 miliarde de metri cubi). 

Gazprom este cel mai mare exportator mondial de gaze naturale, in principal in Europa, dar furnizeaza si gaze naturale lichefiate in Asia. Compania are, de asemenea, operatiuni in domeniile productiei de petrol si energiei electrice.