Stark, germanul cu cea mai inalta functie la BCE, a anuntat, vineri ca va demisiona, decizia fiind motivata, potrivit unor surse, de divergentele cu majoritatea membrilor conducerii institutiei in privinta programului de achizitie de obligatiuni guvernamentale al bancii.

"Guvernul german l-a anuntat pe seful Eurogroup, Jean-Claude Juncker, ca il propune pe Asmussen pentru a-i succeda lui Stark", a declarat Schaeuble intr-o conferinta de presa organizata in contextul participarii la reuniunea G8 de la Marsilia.

Reuters, citand surse, l-a prezentat pe Asmussen de vineri ca inlocuitor probabil al lui Stark.

Juncker, seful Eurogroup, organizatie care reuneste ministrii de Finante din statele zonei euro, a afirmat ca Asmussen ar fi o alegere excelenta pentru consiliul executiv al BCE. "Euro nu poate fi salvat de o singura persoana, dar Asmussen ar fi cu siguranta omul potrivit", a spus Juncker.

Secretarul de stat, figura centrala a masurilor adoptate de Germania in privinta crizei din zona euro, a declarat ca este pregatit sa accepte provocarea de a asigura stabilitatea economica a zonei euro. Intrebat daca a fost luat prin surprindere de decizia lui Stark, Schaeuble a spus: "Nu. Dar din pacate, din cauza independentei BCE, incercarile noastre de a-l convinge sa nu demisioneze au esuat".

Sefii finantelor statelor din G8 s-au intalnit la o zi dupa intrunirea liderilor G7 la Marsilia, pentru a promite un raspuns coordonat la incetinirea recuperarii economiei mondiale, dar au oferit putine detalii necesare calmarii pietelor financiare.

Citeste si

Supermarket imobiliar. Cumperi o casa si primesti inca una gratis

Atacul asupra World Trade Center, in cifre. Factura totala echivaleaza cu o cincime din datoria publica a SUA