Militanţii de mediu cer de ani buni băncilor comerciale cotate la bursă în Europa, Statele Unite şi Asia să nu mai finanţeze construirea de noi centrale electrice pe cărbuni, explorările de petrol sau infrastructurile de gaze naturale.

Băncile de dezvoltare din întreaga lume, a căror sprijin este adesea crucial pentru a stabili dacă astfel de proiecte sunt viabile, se confruntă, de asemenea, cu solicitări de a nu mai încuraja finanţarea industriei combustibililor fosili.

Antonio Guterres a cerut în cadrul unei reuniuni virtuale la care au participat miniştri de finanţe şi decidenţi din domeniul economic din câteva zeci de ţări să se asigure că băncile de dezvoltare elimină treptat investiţiile în domeniul combustibililor fosili, acordă rapid sprijin pentru energia regenerabilă şi susţin proiecte destinate celor mai expuşi la impactul schimbărilor climatice.

"Avem nevoie de viteză, amploare şi conducere decisivă", a declarat Guterres într-un mesaj video. "Mă bazez pe această coaliţie pentru a face faţă provocării", scrie Agerpres.

Franţa va găzdui pe 12 noiembrie "Summitul Finanţe în Comun", prima întâlnire mondială a tuturor băncilor publice de dezvoltare, aşa cum remarcă organizatorii, unde se va discuta despre problematica arzătoare a schimbărilor climatice.