Ce efecte a produs arestarea lui Strauss-Kahn asupra programelor financiare pe care FMI le deruleaza in Europa

Cine este femeia care tine in frau finantele de la Paris?

O intelegere nescrisa care dateaza de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial asigura instalarea unui european in functia de top de la Fondul Monetar International si a unui american la presedintia Bancii Mondiale.

Astfel, daca Washingtonul ar sustine un non-european pentru sefia FMI, SUA ar renunta practic la influenta de la varful Bancii Mondiale, scenariu pentru care congresmenii care hotarasc finantarea acordata de America institutiilor financiare internationale si bancilor de dezvoltare nu sunt pregatiti, noteaza Bloomberg.

Oficial, Timothy Geithner a declarat ca atat Christine Lagarde, cat si contracandidatul sau Agustin Carstens, guvernatorul bancii centrale a Mexicului, sunt calificati pentru a conduce FMI.

"De dragul influentarii politicii economice si al creditarii, precum si pentru a pastra sprijinul Congresului, este foarte important ca Banca Mondiala sa fie condusa in continuare de un american", a declarat Nita Lowey, membru in Camera Reprezentantilor si democratul cu cea mai inalta pozitie in Comitetul care supravegheaza, printre altele, cheltuielile publice cu ajutoare catre alte tari.

Congresul nu a aprobat inca bugetul de ajutoare pentru 2012, de 3,4 miliarde de dolari, care cuprinde si finantarea destinata Bancii Mondiale.

"Am vrea sa vedem ca Statele Unite continua sa joace si sa aiba un rol de conducere in aceste institutii", a declarat Reprezentantul Robert Dold, membru al Partidului Republican si vicepresedinte al Comitetului pentru Servicii Financiare, care supravegheaza si activitatea bancilor de dezvoltare.

Banca Mondiala, prezidata in prezent de fostul reprezentant al SUA pentru Comert Robert Zoellick, finanteaza proiecte in state aflate in dezvoltare.

FMI acorda imprumuturi de urgenta tarilor care au probleme financiare. SUA controleaza in prezent si "locul al doilea" in ierarhia FMI, prin vicepresedintele John Lipsky, fost director executiv in cadrul bancii JPMorgan Chase.

Ministrul francez al Finantelor, Christine Lagarde, candideaza cu sanse mari pentru pozitia de director general al Fondului Monetar International (FMI), desi marile economii emergente vor incetarea dominatiei europene asupra postului, noteaza Reuters.


Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud au criticat dur oficialitatile europene pentru ca au sugerat ca urmatorul director general al FMI sa provina in mod automat din Europa, traditie informala ce dateaza de la infiintarea institutiei financiare, dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, scrie Mediafax.

Totusi, grupul marilor economii emergente nu a sugerat o alta alternativa la candidatul european Christine Lagarde, care pare sustinuta de majoritatea statelor din Europa, de SUA si de China, sprijin ce va asigura cel mai probabil desemnarea sa la sefia FMI.

Statele emergente mai subliniaza ca desemnarea directorului general al FMI ar trebui sa fie bazata pe competenta si nu pe nationalitate. Cele cinci tari indemna la "abandonarea conventiei nescrise depasite care cere ca seful FMI sa fie neaparat din Europa".

Statele emergente nu s-au aliat in jurul unui candidat unic, asa cum s-a intamplat in Europa. Mexicul l-a propus deja, oficial, pe Agustin Carstens, guvernatorul bancii centrale a tarii si fost director general adjunct al FMI. Africa de Sud si Kazahstanul si-ar putea nominaliza de asemenea proprii candidati.

Dominique Strauss-Kahn a demisionat din pozitia de director general al FMI, dupa ce a fost arestat la New York sub acuzatii de agresiune sexuala, sechestrare si tentativa de viol. Strauss-Kahn, fost ministru de finante in Franta, isi sustine nevinovatia si asteapta sa fie judecat.

Surse oficiale americane au declarat ca Washingtonul va sustine un candidat european la succesiune. Daca sustin acelasi candidat, Statele Unite si Europa au suficiente voturi pentru a impune noul director general al FMI.

FMI si Banca Mondiala au fost create in urma Conferintei de la Bretton Woods din 1944, unde a fost convenita intelegerea nescrisa ca seful Fondului sa fie intotdeauna un european, iar presedintele BM un american.