Bancile elvetiene ar fi evitat astfel riscul de a ajunge obiectul unor investigatii penale in SUA privind facilitarea evaziunii fiscale, transmite Wall Street Journal (WSJ).

Camera inferioara a Parlamentului elvetian a respins masura cu 123 de voturi impotriva fata de 63 pentru. Miercuri, camera superioara a Parlamentului avizase propunerea cu 26 de voturi pentru fata de 18 impotriva.

Daca propunerea ar fi fost aprobata, bancile elvetiene ar fi inceput sa transmita autoritatilor americane informatii privind averile ascunse in conturi din Elvetia de americanii care spera sa evite astfel plata taxelor.

In camera inferioara a Parlamentului, mai multi politicieni au criticat agresivitatea cu care autoritatile americane incearca sa-si impuna punctul de vedere, fara a tine cont de riscurile de natura juridica la care sunt expuse bancile elvetiene si angajatii lor.

Parlamentarii au fost nemultumiti si de absenta detaliilor privind posibilele sanctiuni financiare la care ar fi fost expuse bancile vizate.

Guvernul a prezentat planul in luna mai si a recomandat Parlamentului sa actioneze de urgenta.

Wegelin & Co., una dintre cele mai vechi si mai prestigioase banci elvetiene, a fost pusa sub acuzare in SUA in februarie 2012 pentru ca a ajutat persoane si firme din Statele Unite sa ascunda averi de peste 1,2 miliarde de dolari. Banca a vandut de urgenta majoritatea operatiunilor catre un competitor, pentru a izola cea mai mare parte a afacerilor, si a pastrat numai activitatile cu clientii americani, intrerupand practic activitatea normala.

UBS, cea mai mare banca elvetiana, a fost sanctionata in SUA cu o amenda de 780 milioane de dolari pentru nereguli similare.

Elvetia este cel mai mare centru financiar offshore din lume, cu 2.200 miliarde de dolari in conturile din bancile locale la finalul anului trecut, potrivit Boston Consulting Group.