Bancile, companiile de brokeraj si cele de asigurari au o pondere de 16,8% in indicele S&P 500, aproape dubla fata de nivelul din 2009 si aproape de ponderea de 17,6% a companiilor din sectorul tehnologiei, informeaza Mediafax.

Bank of America si Morgan Stanley au avut o contributie importanta la cresterea S&P in iulie, dupa ce au raportat rezultate trimestriale peste estimarile analistilor. 

Actiunile Intel si Microsoft au inregistrat in schimb unele dintre cele mai slabe evolutii din cauza profiturilor care au ratat previziunile. 

Pentru investitorii bull (care mizeaza pe crestere), schimbarea arata ca bancile vor sustine economia americana chiar si dupa ce Fed va incepe retragerea masurilor de stimulare.

Investitorii bear (care anticipeaza scadere) considera ca profiturile companiilor membre ale S&P 500 vor scadea in acest trimestru, chiar daca nu si cele ale bancilor. Ei noteaza faptul ca ultima oara cand companiile financiare au fost cea mai mare industrie din piata a fost in 2008, iar consecintele au fost dezastruoase. 

"Faptul ca bancile au performante destul de bune ofera o anumita incredere in economie. Fara un sector financiar functional este greu sa ne imaginam ca restul economiei va merge bine", a spus Kevin Caron, analist la Stifel Nicolaus.

Indicele S&P 500 a urcat cu 19% in acest an, iar avansul de la un nivel minim atins in martie 2009 a ajuns la 150%.  Analistii anticipeaza o crestere de 3,3% a profiturilor companiilor din S&P 500, in trimestrul al doilea, sustinuta de un avans de 27% al profiturilor bancilor. Excluzand sectorul financiar, profitabilitatea companiilor din S&P 500 va scadea cu 1,2%. 

La sfarsitul anilor ’90, companiile financiare au ajuns la o pondere de 18,8% in indicele S&P 500, evolutie care a coincis cu cea mai mare crestere a actiunilor din istorie si cu un avans mediu anual de peste 4% al PIB-ului american. 

Ultima oara cand actiunile financiare au avut cea mai mare pondere in S&P 500 a fost in mai 2008, cu patru luni inainte ca Lehman Brothers Holdings sa declare cel mai mare faliment din istoria SUA.