Profesia de agent imobiliar este exercitata oficial de circa 4.000 de persoane la nivel national, dar exista alte 5.000 de persoane, potrivit estimarilor, care lucreaza ca agenti si negociaza tranzactii de vanzare si inchiriere de proprietati fara sa fie inregistrati.

In aceste conditii, statul elen pierde venituri din taxe de ordinul milioanelor de de euro, in afara de contributiile la un fond pentru persoanele care exercita meserii liberale. Mai mult decat atat, aceste persoane rareori declara autoritatilor fiscale comisioanele incasate din vanzarile de proprietati.

Agenti imobiliari care isi exercita activitatea in mod legal au spus ca unii dintre fostii lor colegi continua sa fie prezenti pe piata chiar daca si-au predat licentele, deseori folosind certificari false sau interpusi, in calitate de mediatori.

Potrivit datelor oficiale, inainte de declansarea crizei financiare in Grecia erau inregistrati peste 8.000 de agenti imobiliari. Intre 3.500 si 4.000 dintre acesti agenti isi desfasurau activitatea in Atena, 1.800 in Salonic, iar alti 2.700-3.000 in restul tarii.

In prezent, numarul agentilor a scazut cu 50%. In capitala sunt inregistrati circa 1.850 de agenti imobiliari, mai putin de 900 in Salonic si aproximativ 1.200 in restul Greciei.