Numarul mare al lucratorilor aflati in somaj partial, stagnarea salariilor, participarea redusa a fortei de munca pe piata si perioadele lungi de somaj arata ca oficialii Fed trebuie sa continue politica de relaxare monetara, a afirmat Yallen intr-un discurs sustinut la Chicago.
 
"Masurile exceptionale sunt inca necesare si vor fi mentinute pentru o perioada. Consider ca acest punct de vedere este sustinut in mare masura de colegii mei. Cicatricile Marii Recesiuni se mentin si va dura pana ne atingem obiectivele", a spus Yellen, noteaza Mediafax.
 
Angajamentul lui Yellen de a stimula economia si a incuraja revenirea la munca a celor 10,5 milioane de someri americani a sporit optimismul investitorilor, cresterea indicelui S&P 500 accelerand la 0,8%.
 
Comitetul pentru politica monetara al Fed mentine dobanda cheie aproape de nivelul zero din decembrie 2008 si a efectuat achizitii de obligatiuni care au crescut de patru ori activele institutiei, la 4.230 miliarde de dolari.
 
In ultimele trei luni, Fed a redus achizitiile lunare de obligatiuni de la 85 de miliarde de dolari la 55 de miliarde de dolari. Yellen a spus insa ca angajamentul bancii centrale de sustinere a pietei muncii este puternic. Ea a explicat ca masurile recente sa restrangere a achizitiilor de obligatiuni nu reprezinta o scadere a acestui angajament, ci doar o reflectare a progreselor aparute pe piata muncii.
 
Yellen, in varsta de 67 de ani, si-a concentrat o mare parte a carierei pe problemele pietei muncii si somajului. Dupa trei ani de activitate ca vicepresedinte al Fed, Yellen a preluat functia de presedinte al bancii centrale americane, de la Ben Bernanke.
 
In februarie, somajul din SUA a fost de 6,7%, in crestere de la nivelul de 6,6% in ianuarie, care a fost cel mai redus din octombrie 2008.