Însă, într-un moment în care China îşi multiplică proiectele de infrastructură în străinătate, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, lansează un avertisment cu privire la riscurile de derapaj financiar şi acumulare a datoriilor pentru ţările implicate în proiecte comune în cadrul strategiei "O centură, un drum", transmite AFP, preluată de Agerpres.

Cu ocazia unei conferinţe dedicată strategiei "O centură, un drum", organizată joi la Beijing, Christine Lagarde a subliniat că una din provocări este ca noul drum al mătăsii ajunge acolo unde este nevoie de el, iar a doua provocare o constituie politicile fiscale sănătoase.

Directorul general al FMI a subliniat că iniţativa "O centură, un drum" poate furniza finanţări pentru infrastructurile atât de necesare din ţările partenere, dar nu ar trebui considerate de aceste ţări ca o "masă gratuită".

Însă aceste parteneriate "pot de asemenea conduce la o creştere problematică a gradului de îndatorare a ţărilor implicate, restricţionând alte cheltuieli pe măsură ce cresc cheltuielile cu serviciul datoriei", a avertizat Lagarde.

În ţările unde datoria publică este deja la un nivel ridicat, o gestiune atentă a termenilor financiari este crucială pentru a proteja China şi ţările partenere să intre în acorduri care vor provoca dificultăţi financiare în viitor, a adăugat Lagarde.

Anterior, cu ocazia Forumului de la Boao, preşedintele Chinei, Xi Jinping, a respins criticile adresate strategiei "O centură, un drum". "Nu este vorba nici de un Plan Marshall şi nici de un complot chinez. Este vorba de o iniţiativă pe care o urmăm în deplină transparenţă", a spus liderul de la Beijing.

China a înființat, în 2016, un fond de investiții de zece miliarde de euro (11,15 miliarde de dolari) pentru a finanța proiecte în Europa Centrală și de Est (CEE).

Fondul speră să obtină 50 de miliarde de euro pentru finanțarea proiectelor în domeniul infrastructurii, produse de înalta tehnologie și bunuri de consum. Deși fondul se axează pe statele din CEE, ar putea fi extins și spre restul Europei și alte regiuni, dacă acest lucru este important pentru cooperarea dintre China și Europa Centrală și de Est, a informat Industrial and Commercial Bank of China.

Europa Centrală și de Est este parte a proiectului "Drumul Mătăsii", prin care autoritățile de la Beijing speră să obtină acces la noi piețe de export pentru companiile chineze. China vrea să creeze o rută comercială modernă, cunoscută sub numele de "Drumul Mătăsii", prezentată că un proiect de strategie națională.

Vor fi adoptate politici speciale menite să încurajeze creditorii chinezi să finanțeze proiectele de infrastructură din țările aflate pe traseul care leagă Europa de China, iar companiile chineze vor investi în aceste state.

Va fi construită o rețea de autostrăzi, cai ferate, conducte de transport a gazelor naturale și țițeiului, rețele de Internet, legături maritime între centrul, vestul și sudul Asiei, până în Grecia, Rusia și Oman, sporind legăturile Chinei cu Europa și Africa.