Multi dintre sefii companiilor din Germania considera ca Merkel, pe care o vad ca fiind candidatul dispus sa sustina cel mai mult mediul de afaceri, a abordat in campanie subiecte de stanga doar pentru ca au devenit mize electorale.

Printre acestea se afla reglementari pentru sectorul financiar si controlul preturilor la chirii. In cazul ambelor probleme, Merkel a adoptat o pozitie mai dura, imprumutand chiar idei ale socialistilor, scrie Mediafax

Directorii de companii se asteapta ca formarea unei coalitii cu socialistii sa o forteze pe Merkel sa respecte promisiunile electorale mai strict decat daca ar fi guvernat fara acestia.

In particular, guvernul german a sustinut public planul Comisiei Europene de a introduce o taxa pe tranzactiile financiare. Propunerea a fost puternic criticata de banci, inclusiv din Germania.

Multi bancheri cred ca Merkel nu va mai sprijini planul Comisiei si dupa alegeri, in cazul in care se pastreaza actuala coalitie. In eventualitatea unei coalitii ample, cu socialistii, situatia ar putea evolua invers.

"Au o viziune complet diferita despre modul in care ar trebui sa functioneze pietele. Socialistii sunt pentru o reglementare mai puternica si vor sprijini taxa pe tranzactii mai mult", a declarat unul dintre directorii unei banci din Germania.

Cancelarul a surprins si cu anuntul din timpul verii ca fomatiunea sa, Uniunea Crestin Democrata, va sustine noi limite la chirii, insa noua pozitie a fost vazuta de investitorii in proprietati imobiliare ca o incercare a lui Merkel de a prelua controlul uneia dintre temele importante de campanie ale rivalilor socialisti. Companiile private din domeniu afirma ca vor discuta cu noul guvern masurile care vor fi luate, dar se asteapta ca o coalitie cu socialistii sa aiba o pozitie mai dura referitor la cresterea chiriilor.

Alti sefi de companii sunt preocupati de costurile tranzitiei Germaniei de la energia din combustibili fosili si surse nucleare la energie regenerabila, precum si de impactul cresterii costurilor cu subventiile asupra competitivitatii economice a tarii.

Directori ai unor companii importante din Germania si-au exprimat in ultimele zile sprijinul pentru Merkel.

"Secretul la urna de vot se aplica si sefului Volkswagen. Dar cred ca este cunoscut ca am lucrat bine impreuna cu actualul cancelar", a raspuns directorul general al Volkswagen, Martin Winterkorn, la o intrebare a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung privind intentia sa de vot.

Merkel se bucura, de asemenea, si de sustinerea directorului general al companiei Trumpf, Nicola Leibinger-Kammüller, printre cele mai cunoscute femei aflate in fruntea unei companii in Germania, scrie Financial Times.