"Exista cateva semne care anunta o posibila stabilizare. Scenariul nostru de baza continua sa fie o revenire foarte lenta incepand din a doua parte a anului", a afirmat Mario Draghi, intr-un discurs sustinut in timpul unei vizite la Shanghai si postat pe site-ul BCE, transmite Mediafax.

Mario Draghi a redus in luna mai dobanda de politica monetara la 0,5%, un nou minim istoric, semnaland ca BCE este pregatita sa continue scaderea ratei cheie daca situatia economica se va inrautati. 

Somajul din zona euro a atins un nou record in aprilie, de peste 12%, iar recesiunea s-a inrautatit in primul trimestru.  Majoritatea analistilor anticipeaza ca BCE nu va reduce din nou dobanda la sedinta de politica monetara de joi. 

"Motoarele unei astfel de reveniri progresive vor fi o politica monetara puternic orientata spre crestere si evolutia pozitiva a exporturilor, datorata cererii externe", a afirmat Mario Draghi. 

Totodata, seful BCE considera ca evolutiile pozitive inregistrate recent pe burse au adus castiguri "practic tuturor agentilor economici, inclusiv corporatiilor, bancilor si populatiei". 

Presedintele BCE a cerut bancilor sa mentina o abordare transparenta in privinta riscurilor, deoarece sectorul financiar trebuie sa transmita catre economia reala efectul politicii monetare a BCE. 

"Este in primul rand responsabilitatea actionarilor sa se asigure ca banca lor este solvabila si are capacitatea de a-si sustine activitatea. Iar daca sectorul privat nu poate sau nu doreste sa furnizeze capitalul necesar pentru a asigura solvabilitatea, autoritatile fiscale si de reglementare trebuie sa decida ce masuri trebuie luate", a afirmat Draghi, precizand ca BCE nu poate ajuta bancile sa se recapitalizeze. 

Dupa evaluarea derulata de BCE in privnita calitatii activelor bancilor europene si inainte ca institutia sa devina supraveghetor unic in UE, toate deficitele de capital trebuie acoperite fie de guverne, fie de fondurile de bailout ale zonei euro, a continuat el.