"Este o situatie cat se poate de serioasa. Nu este de ici, de colo, sa vina Comisia Europeana pentru prima data intr-o inspectie inopinata in Romania, deci cu siguranta au existat indicii, altfel nu s-ar fi facut aceasta deplasare", a spus Mircea, in cadrul unei dezbateri pe teme energetice, scrie Agerpres.

El a amintit ca acuzatiile sunt de blocare a vanzarilor de gaze pe piata interna a Uniunii Europene.

"Este o acuzatie serioasa. Acuzatiile care planeaza asupra celor trei companii sunt acelea de blocare a vanzarilor catre piata interna a Uniunii Europene. Nu se mai numeste export, ci vanzari intracomunitare, care, pentru Comisie, sunt de cea mai mare importanta. Deci, intr-o ierarhie a prioritatilor Comisiei Europene, a DG Competition, cazurile de fragmentare a pietei, in orice domeniu ar fi, sunt de prioritate zero intotdeauna, ceea ce creste miza si stresul pentru cei care sunt in investigatie", a aratat Mircea.

El a mai spus ca, probabil, in cateva luni Comisia Europeana va transmite companiilor o evaluare preliminara, iar acestea vor putea, la acel moment, sa incerce o solutionare amiabila a cazului cu Comisia, ceea ce este o varianta de preferat.

Pe data de 6 iunie, oficiali ai Comisiei Europene au derulat inspectii inopinate la sediile Romgaz, Transgaz si OMV Petrom, aceste companii fiind suspectate de faptul ca s-ar fi inteles intre ele pentru a bloca exportul de gaze din Romania catre alte state membre UE.

"Comisia are ingrijorari ca firmele implicate ar fi incalcat legislatia europeana antitrust care interzice infiintarea de carteluri si practicile restrictive, precum si abuzul de pozitie dominanta (Articolele 101 si 102 din Tratatul de functionare a UE). Comisia investigheaza potentiale practici anticoncurentiale in furnizarea si transportul gazelor naturale in Romania, in special in legatura cu un presupus comportament anticoncurential destinat impiedicarii exporturilor de gaze naturale din Romania in alte state membre UE", se arata in intr-un comunicat al Comisiei Europene, remis pe data de 7 iunie.

Comisia Europeana precizeaza ca aceste inspectii neanuntate reprezinta un pas preliminar intr-o investigatie. Faptul ca oficialii Comisiei fac astfel de inspectii nu inseamna ca firmele sunt vinovate de comportament anticoncurential si nici nu afecteaza rezultatul investigatiei, se mai arata in comunicat. Executivul comunitar adauga ca nu exista un termen legal pentru incheierea anchetelor, iar durata depinde de mai multi factori, inclusiv de complexitatea cazului, cooperarea companiilor si utilizarea dreptului la aparare.