"Ei sunt oameni care, prin natura profesiei, interacţionează cu publicul şi asta este exact ceea ce autorităţile sanitare nu vor să aibă loc", a explicat Bullard.

Acesta a adăugat că efectul economic în următoarele săptămâni ar putea fi de scurtă durată, dacă autorităţile adoptă măsuri masive de sprijinire şi alte programe.

Nivelul planului de relansare în valoare de 2.000 de miliarde de dolari negociat în Congresul SUA "este aproape corect" pentru a răspunde dificultăţilor economice cauzate de epidemie, a apreciat James Bullard.

Acesta a avertizat că SUA ar trebui pur şi simplu să fie pregătită "să se ascundă" în perioada aprilie-iunie, folosind programele publice pentru a ajuta firmele şi gospodăriile, şi să nu se grăbească să revină la muncă până când nu a trecut ameninţarea virusului.

Orice calendar al reluării activităţii "depinde de virus", sfârşitul verii şi toamna permiţând probabil tranziţia spre o redeschidere completă a economiei americane, iar finalul acestui an şi începutul lui 2021 oferind şansa unui "boom", deoarece vor creşte cheltuielile firmelor şi ale gospodăriilor, a declarat oficialul Fed.

Perspectiva sa contrastează cu cea a preşedintelui Donald Trump, care a avertizat cu privire la riscul prelungirii măsurilor de izolare pentru limitarea răspândirii epidemiei COVID-19 în SUA, izolare care a aruncat economia americană în criză şi care ar putea ''distruge'' ţara.

''Se poate distruge o ţară închizând în acest fel'', a explicat marţi liderul de la Casa Albă pentru Fox News, indicând că săptămâna viitoare va evalua efectele perioadei de izolare recomandată de 15 zile.

Trump a estimat că o ''gravă recesiune'' ar putea face mai multe victime decât noul coronavirus în SUA şi şi-a exprimat dorinţa ca activitatea economică să poată fi reluată cât mai rapid.