2014 a fost "un an de tranzitie spre noile politici de supraveghere financiara bazate pe principiile internationale de contabilitate pentru sectorul public", anunta Sfantul Scaun.

Principala sursa de venit anul trecut au fost cele 50 de milioane de euro venite de la Banca Vaticanului - Istituto per le Opere di Religione, la care s-au adaugat cele 21 de milioane de euro, bani de la biserici si donatii ale credinciosilor.

Patrimoniul net al Vaticanului a crescut cu 939 milioane de euro, datorita ajustarilor efectuate pentru a include toate activele si pasivele pentru anul curent. 

Principalele cheltuieli ale Sfantului Scaun au fost cele cu personalul, care in 2014 s-au ridicat la 126,6 milioane de euro pentru cei 2.880 de angajati distribuiti in 64 de entitati care compun sediul Bisericii Catolice.

In schimb, guvernul Cetatii Vaticanului, care gestioneaza Muzeul Vaticanului, a raportat pentru 2014 un surplus de 63,5 milioane de euro, in crestere fata de 33 milioane de euro in 2013. Aproximativ 1.930 de persoane erau angajate de guvernul Cetatii Vaticanului in 2014.

Raportul ofera o imagine clara a situatie financiare a principalelor doua entitati ale Vaticanului: Sfantul Scaun, administratia centrala a Bisericii Catolice, si guvernul Cetatii Vaticanului, teritoriul suveran unde se afla domiciliul Papei.