Il Cavaliere, in varsta de 75 de ani a parasit imediat cladirea, constrans sa foloseasca o iesire secreta, in timp ce mii de manifestanti aplaudau si agitau drapele la intrarea principala in palat.

Deputatii italieni au adoptat definitiv masurile promise Uniunii Europene in vederea reducerii datoriei si relansarii cresterii economice, astfel ca premierul Silvio Berlusconi si-a anuntat demisia, asa cum a promis in cursul acestei saptamani.

Favorit pentru ocuparea scaunului de premier este fostul comisar european Mario Monti, care are dificila misiune de a calma pietele financiare si de a reduce datoria enorma a Italiei, de 2 trilioane de euro.

Lider al dreptei italiene in ultimii 17 ani, Berlusconi a fost si ramane visul italian, pentru multi dintre locuitorii Peninsulei. De fapt, milioane de tineri au crescut cu Berlusconi in prim planul politicii, chiar si atunci cand era in opozitie.

The Economist: Berlusconi, omul care a distrus o natiune. Nereformata, Italia va deveni noua oaie neagra a Europei

IL Cavaliere plateste acum si pentru viata personala extrem de colorata, dar mai ales pentru greselile economice, care se traduc simplu - 2 trilioane de euro datorie. Adica un munte de bani, pe care Italia e greu de crezut ca are de unde sa-i dea inapoi. Sarcina ingrata de a redresa finantele Romei ii revine economistului Mario Monti. Tot el ar trebui sa calmeze pietele financiare, pe liderii zonei euro si pe americani.

Desi numele noului premier nu a fost inca anuntat, tot mai multe voci il indica pe Mario Monti, fost comisar european.

Directoarea generala a FMI, Christine Lagarde, a salutat "progresele semnificative" inregistrate pe plan politic in Italia, sustinand ca il cunoaste personal pe Monti.

"Il cunosc bine pe Mario Monti, am o mare stima pentru el, cred ca este un om de mare calitate cu care am avut un dialog fructuos si calduros", a subliniat Lagarde.

Un alt indiciu privind nominalizarea lui Monti este acela ca noul presedinte al Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, i-a facut o vizita sambata compatriotului sau.

Citeste si:

The Economist sarbatoreste plecarea lui Berlusconi cu o… orgie. Coperta pentru care merita sa dai click FOTO

Apusul unei epoci la Roma. Ce nu stiai despre “lumea ciudata” a lui Silvio Berlusconi, omul care tine pe jar intreaga Europa