Reprezinta de asemenea si un semnal ca economia din tarile sud-asiatice se bazeaza in principal pe un trend ascendent intern, si mai putin pe exporturi.

Filipine este singura tara ale carei prognoze de crestere economica au fost marite de Fondul Monetar International.  

"Nu mai e nici un dubiu, Filipine traverseaza un an foarte bun, in ciuda greutatilor economice mondiale", se arata intr-un raport de analiza al bancii HSBC, din New York.

"Asta se datoreaza in primul rand faptului ca autoritatile de acolo si-au luat din timp masuri pentru a contrabalansa declinul financiar din China si din zona euro, identificand in acelasi timp oportunitatile unei economii bazate pe industria serviciilor".

Cresterea surprinzatoare este inca o veste buna pentru guvernul presedintelui Benigno Aquino al III-lea, care a semnat luna trecuta un tratat de pace cu liderii rebeli musulmani, menit sa aduca linistea in partea de sud a tarii.

Evolutia buna din punct de vedere economic se datoareaza unui sector de servicii bine dezvoltat, cat si unei cresteri accelerate a industriei si sectorului agricol, este de parere secretarul socio-economic Arsenio Balisacan.

Cheltuielile domestice au avut si ele rolul lor, a adaugat acesta.

In trimestrul II, Filipine a inregistrat o crestere de 6%.