Premierul Robert Fico a declarat ca SPP a inregistrat o scadere de peste 50% a volumului de gaz livrat de Rusia catre Slovacia, pentru a doua zi consecutiv. De asemenea, el a precizat ca reduceri mai mici ale fluxului de gaz au fost consemnate pe aproape tot parcursul lunii septembrie.

Fico a anuntat intr-o conferinta de presa ca guvernul slovac a incheiat un acord pe cinci ani cu E.ON Global Commodities pentru furnizarea a pana la 2 milioane de metri cubi de gaz pe zi prin Austria, in cazul in care acest lucru este necesar.

De asemenea, premierul a prezentat si posibilitatea ca Slovacia sa foloseasca fluxul de gaz din Cehia in sistem invers, ceea ce inseamna ca un gazoduct utilizat in mod obisnuit pentru a transporta gaze catre Cehia, prin Slovacia, va fi folosit in directia opusa.

SPP a detaliat, miercuri, planul pentru cumpararea de gaz de pe piata spot din Austria, livrarile urmand sa se faca in ultimele trei luni din acest an si in primul trimestru din 2015, daca este nevoie.

Compania nationala de gaz din Slovacia a explicat ca noile acorduri vor diversifica in mod semnificativ sursele Slovaciei pentru importul de gaz.

"Avem capacitatea de a asigura 30% din necesarul zilnic de gaz din surse independente, in eventualitatea unei situatii extraordinare, dependenta noastra fata de alimentarea cu gaz din fiind redusa", a declarat Stefan Sabik, presedintele SPP.

Guvernul condus de Fico a criticat in mai multe randuri sanctiunile impuse de UE Rusiei, pe fondul unor relatii stranse dezvoltate de cele doua state. Cu toate acestea, Fico a declarat ca, in prezent, Moscova foloseste furnizarea de gaze drept arma politica.

Mai multe tari din Europa Centrala si de Sud-Est s-au confruntat cu scaderi ale volumului de gaz furnizat de Rusia, dupa ce statele UE au crescut livrarile de gaz catre Ucraina, Slovacia fiind una dintre noile conexiuni in acest sens. In ceea ce priveste Romania, Gazprom a redus miercuri, pentru a doua oara, cantitatile livrate, de aceasta data cu 13% fata de nivelul planificat.

Grupul rus a anuntat, joi, ca volumul zilnic de gaze livrat catre Slovacia, 48 de milioane de metri cubi, nu a suferit fluctuatii in ultimele zece zile, ceea ce este in acord cu datele publicate de operatorul gazoductelor din Slovacia, Eustream. Totusi, aceasta cantitate nu este livrata doar catre Slovacia, ci este impartita catre mai multi cumparatori. Astfel, nu este clar ce volum de gaz a cerut SPP de la Gaprom si nici cat a livrat compania rusa catre Slovacia.

Slovacia este o tara importanta pentru transportul gazului din Rusia catre Uniunea Europeana, desi Gazprom a folosit din ce in ce mai mult gazoductele care trec prin Belarus si Marea Baltica.