"Cerem ca unele bunuri care figureaza pe lista sa fie suprimate, pentru ca noi sa le putem exporta spre Rusia", a declarat Fico, la sfarsitul unei reuniuni a Guvernului sau.

Bratislava se pronunta, in special, impotriva sanctiunilor care vizeaza activitatile filialei slovace a bancii Sberbank si exporturile de bunuri de uz civil si potential militar, a adaugat Fico, subliniind ca tara sa nu vrea sa "submineze unitatea Uniunii Europene".

Premierul ceh Bohuslav Sobotka, de asemenea, a declarat recent ca Cehia isi rezerva dreptul de a face "obiectii" in privinta inaspririi sanctiunilor Uniunii Europene (UE) contra Rusiei, acuzata de interventie militara directa impotriva Ucrainei.

"Ne-am dori o schimbare asupra conditiilor de aplicare a sanctiunilor, deoarece ele perturba (...) exporturile de echipamente mecanice cehe catre Rusia", a declarat Sobotka dupa o reuniune a Guvernului ceh.

La randul sau, ministrul ceh al Industriei si Comertului, Jan Madlek, a anuntat miercuri ca exporturile cehe de bunuri cu dublu uz catre Rusia au atins 1,7 milioane de coroane (61 de milioane de euro) de la inceputul anului.

Comisia Europeana le-a prezentat miercuri statelor membre UE propuneri pentru inasprirea sanctiunilor impuse Rusiei.

Propunerile avansate de catre CE prevad aprofundarea sanctiunilor economice din faza trei decise la sfarsitul lui iulie si care vizeaza accesul pe piete de capitaluri, apararea, bunurile cu dubla folosinta civila si militara si tehnologii sensibile.

Principalele piste ar consta in restrangerea si mai puternica a accesului Rusiei pe pietele financiare europene, in inasprirea conditiilor vanzarii de echipamente care pot sa aiba o utilizare militara si a tehnologiilor pentru exploatare petroliera.

Cu scopul de a permite o adoptare rapida a sanctiunilor, liderii europeni din tarile membre NATO ar putea sa profite de prezenta la Summitul de la Newport pentru a da unda verde seriei de masuri elaborate de catre ambasadori la Bruxelles.

Rusia acuza UE ca analizeaza noi sanctiuni impotriva sa pentru ca nu stie cum sa opreasca "razboiul"

Uniunea Europeana analizeaza noi sanctiuni impotriva Rusiei dar nu stie clar cum sa opreasca razboiul din Ucraina, a declarat joi Ministerul rus de Externe, citat de Itar-Tass, in pagina electronica.

"Am spus de multe ori ca orice sanctiuni, cu exceptia celor aprobate de Consiliul de Securitate al ONU, sunt contraproductive si nelegitime", a declarat purtatoarea de cuvant Maria Zaharova pentru REN TV.

Ea a afirmat ca UE analizeaza noi sanctiuni pentru "ca nu stie cum sa opreasca acest conflict, razboiul civil din Ucraina". Zaharova a declarat totusi ca "toate eforturile trebuie concentrate asupra unui armistitiu".

"Nimeni nu a devenit mai puternic din sanctiuni. Asa cum am vazut in ultimele luni, imediat ce partile din conflictul ucrainean au inceput sa stabileasca un contact, discutiile despre sanctiuni au venit imediat", a declarat ea