Patru barbati au fost arestati la Sofia, iar un altul la Ruse, sub suspiciunea de a fi raspandit informatii false, rau intentionate impotriva bancilor, pentru destabilizarea sistemului bancar, a anuntat duminica Agentia de Stat pentru Siguranta Nationala. 

Barbatii retinuti au folosit telefoane mobile, mesaje e-mail si retelele sociale, intre care Facebook si YouTube, pentru a raspandi zvonuri care sa determine oamenii sa isi retraga banii din banci. Unii dintre ei ar datora bancilor sume mari de bani. 

Autoritatile din Bulgaria investigheaza incercarile de destabilizare a sistemului bancar al tarii, prin raspandirea de zvonuri prin intermediul e-mailurilor si sms-urilor anonime la adresa unor institutii financiare.

Pe fondul crizei din sistemul bancar, presedintele bulgar Rosen Plevneliev a declarat duminica seara, in cadrul unor discutii cu toti liderii principalelor partide politice de la Sofia, ca va dizolva Parlamentul pe 6 august si ca va numi un Guvern interimar, ceea ce va determina alegeri anticipate pe 5 octombrie, scrie BBC News.

Ministrul de Interne, Tvetlin Iovcev, procurorul sef Sotir Tatarov si presedintele Agentiei de Stat pentru Siguranta Nationala (DANS) Vladimir Pisancev au avut o intalnire de urgenta la sediul DANS pentru a discuta despre incercarile de destabilizare a sistemului bancar din Bulgaria, relateaza Novinite. 

Prin e-mailuri si sms-uri anonime, oamenilor li s-a cerut sa isi retraga economiile de la First Investment Bank, a treia mare banca din Bulgaria in functie de active, raspandind zvonuri despre prabusirea bancii. Aceasta a platit vineri clientilor 800 de milioane de leva (558 milioane euro), a anuntat banca, precizand ca dispune de fonduri si instrumente financiare suficiente sa acopere cererea.

Investigatia aflata in desfasurare se refera si la actiuni indreptate impotriva Corporate Commercial Bank (KTB), care au obligat Banca Nationala a Bulgariei sa o puna sub supraveghere speciala, in urma epuizarii lichiditatilor. KTB era intre bancile cu niveluri ridicate de lichiditati inaintea unui zvon legat de "dependenta viceguvernatorului BNB Tvetan Gounev de o anumita banca", cu referire la KTB, care a fost difuzat prin intermediul unui email anonim trimis presei de un pretins angajat al bancii centrale. 

Zvonul a coincis cu lansarea procedurilor preliminare de judecata impotriva lui Gounev si a condus la retragerea de la KTB a unor sume uriase de bani de catre clienti, iar institutia financiara nu a mai putut sa isi respecte obligatiile.  KTB se va afla sub supraveghere speciala o perioada de trei luni, timp in care toate activitatile vor fi blocate.

Intre timp, DANS a anuntat numere de telefon pentru cei care primesc sms-uri sau mesaje e-mail continand informatii negative referitoare la banci. 

CE a dat voie Bulgariei sa crediteze bancile cu 1,7 mld. euro

Comisia Europeana (CE) a anuntat luni ca a avizat un plan al Bulgariei de a pune o linie de credit de 3,3 miliarde de leva (1,7 miliarde de euro) la dispozitia bancilor afectate de atacuri speculative in ultima perioada.

"Comisia a concluzionat ca ajutorul de stat furnizat prin accesul la aceasta linie de credit este proportional cu nevoia de a asigura lichiditate suficienta in sistemul bancar in anumite circumstante", se arata intr-un comunicat al CE, citat de Reuters.

Sistemul bancar din Bulgaria "este bine capitalizat si dispune de niveluri ridicate de lichiditate comparativ cu institutii de credit similare din alte state membre. Bulgaria a luat aceasta masura preventiv, pentru a creste lichiditatea si pentru a asigura stabilitatea sistemului financiar", noteaza Comisia.