"După ce ne-au învârtit în jurul cozii pentru cea mai mare parte a lui 2020 am ajuns în sfârşit la ziua judecăţii", susţine Patrick Esteruelas, director de cercetare la Emso Asset Management in New York. Potrivit acestuia este puţin probabil ca pragul minim legal necesar, privind numărul de obligaţiuni necesare pentru un acord, să nu fie atins.

Conform clauzelor din acţiunile colective, deţinătorii de obligaţiuni guvernamentale au nevoie de sprijinul unui procent cuprins între 66,67% şi 85% din obligaţiunile eligibile, scrie Agerpres.

O sursă din apropierea negocierilor a declarat pentru Reuters că gradul de participare este deja foarte bun, însă rezultatul final va fi cunoscut abia vineri seară.

Citește și: Țara care importă bancnote, pentru că monetăria națională nu mai face față cererii de numerar. Toți banii merg în lupta cu pandemia

Invitaţia la restructurare expiră la ora 5 p.m. Eastern Time (21.00 GMT), dacă nu va fi prelungită din nou. Dacă se va ajunge la un acord noi obligaţiuni ar urma să fie emise în data de 4 septembrie.

Guvernul argentinian a ajuns la un acord provizoriu cu principalele grupuri de creditori (Ad Hoc Group, Argentina Creditor Committee şi Exchange Bondholder Group) la data de 4 august, când toate cele trei grupuri au decis să sprijine o ofertă îmbunătăţită.

Un acord este crucial pentru scoaterea Argentinei din incapacitate de plată şi relansarea unei ţări care trece prin al treilea an consecutiv de recesiune.

De asemenea un acord cu deţinătorii de obligaţiuni ar permite ministrului argentinian al Economiei, Martin Guzman să se concentreze pe următorul pas: reluarea negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional pentru un acord eşuat în valoare de 57 miliarde de dolari.

Argentina, care este un mare producător agricol şi care a fost la un moment dat una dintre cele mai bogate ţări din lume, a intrat în luna mai într-un al nouălea default şi se îndreaptă în acest an către o contracţie a PIB estimată la 12%, după trei ani de recesiune.