Liderii SNP, care a castigat 56 de locuri in Parlamentuol scotian, din 59, la alegerile din 2015, considera ca scotienilor trebuie sa li se mai dea o sansa de a-si exprima opinia in legatura cu aparteneta la Regatul Unit, dupa ce Marea Britanie a votat pentru iesirea din UE.

Sondajele arata ca SNP va castiga fara niciun efort alegerile din iunie, desi conservatorii Theresei May le-ar putea lua cateva locuri in Parlament, in conditiile discutiilor privind negocierile pentru Brexit.

Theresa May a spus in repetate randuri ca nu este momentul potrivit pentru ca Scotia sa voteze din nou pentru independenta. La referendumul precedent, din 2014, scotienii au respins independenta cu doar 10%, insa de atunci lucrurile s-au schimbat semnificativ, considera Sturgeon.

Daca SNP castiga alegerile din 8 iunie in Scotia - si sunt convinsa ca asa va fi, atunci pozitia premierului May nu mai are niciun fel de sustinere”, a spus Sturgeon, intr-un interviu pentru BBC.

Ea a adaugat ca o noua victorie in alegeri, dupa cea din 2014, ar da mai multa putere Partidului Scotian in Parlamentul de la Edinburgh, ceea ce ii va da legitimitatea de a organiza un al doilea referendum de independenta.

SNP insista ca scotienii au dereptul de a decide asupra viitorului lor, in conditiile in care la referendumul pentru Brexit, au votat intr-o majoritate covarsitoare sa ramana in UE. In aceste conditii, Sturgeon spune ca o Scotie independenta ar putea ramane stat membru UE.

Desi Paramentul de Edinburgh a aprobat cererea premierului Nicola Sturgeon de a organiza referendumul pentru independenta, Theresa May, care trebuie sa-si dea acordul final, a spus in repetate randuri ca nu este momentul pentru ca scotienii sa voteze pentru independenta, in urmatorii doi ani, in contextual inceperii negocierilor pentru Brexit. Sturgeon, pe de alta parte, a promis organizarea consultarii populare in 2018 sau, cel mai tarziu, la inceputul lui 2019.

May refuza Scotiei un loc la masa negocierii Brexitului

De cealalta parte, premierul britanic Theresa May refuza sa permita accesul separatistilor aflati la putere in Scotia la masa negocierilor Brexitului, in contextul in care actuala putere de la Edinburgh vrea sa organizeze un nou referendum de independenta, inainte de finalizarea procesului de iesire a Regatului din UE.

”In aceste negocieri voi negocia in calitate de premier al Regatului Unit. Vom continua sa discutam si sa lucram cu Guvernul scotian si celelalte administratii regionale, insa in ceea ce-i priveste pe cei care se vor afla la masa negocierilor, algerea de pe 8 iunie este foarte clara, voi fi eu sau Jeremy Corbyn”, liderul opozitiei laburiste, a declarat Theresa May, saptamana trecuta.

Ea a respins astfel o cerere a sefei Guvernului scotian Nicola Sturgeon, care doreste o ramanere a Scotiei in UE sau cel putin pe piata unica europeana, intrucat regiunea s-a pronuntat impotriva Brexitului in timpul referendumului de la 23 iunie 2016.

Sturgeon i-a indemnat pe scotieni sa voteze pe 8 iunie partidul sau, Partidul National Scotian (SNP), pentru a-i da mijloacele ”de a consolida cartea Scotiei in aceste negocieri, sa obtina un loc la masa negocierilor si sa argumenteze in favoarea prezentei Scotiei pe piata unica”.

Dat fiind ca ea vrea ca Scotia sa paraseasca Regatul Unit si ca Scotia sa fie in UE, ne putem intreba de ce parte a mesei negocierilor vrea ea sa se aseze”, a declarat pentru AFP sefa conservatorilor scotieni Ruth Davidson, in acord cu sefa Guvernului de la Londra. ”Regatul Unit va negocia cu cele 27 de state membre UE. El va negocia pentru intreaga tara”, a spus ea.