Astfel, leul s-a apreciat in raport cu moneda unica europeana, cotatia anuntata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) fiind de 4,5 lei pentru un euro, in scadere 0,10 bani (-0,22%) fata de valoarea din sedinta anterioara, de 4,5100 lei pentru un euro.

Moneda nationala a pierdut teren in fata dolarului american, iar cursul a fost stabilit la 4,1283 lei, in crestere cu 0,64 de bani (+1,57%), comparativ cu anuntul de miercuri, cand un dolar american valora 4,0643 lei.

Potrivit BNR, leul s-a depreciat si in fata francului elvetian, acesta ajungand, joi, la o cotatie de 4,1824 lei, mai mult cu 0,92 bani (+0,22%), in comparatie cu valoarea din ziua anterioara, respectiv de 4,1732 lei pentru un franc elvetian.

Gramul de aur s-a ieftinit, joi, cu 43,89 bani (-25%), pana la valoarea de 170,1135 lei, de la 170,5524 lei, in sedinta precedenta, cand, de asemenea, pretul metalului pretios a explodat, ca urmare incertitudinilor de pe piete, investitorii preferand sa-si puna banii la loc sigur.

Cursurile pietei valutare din 10 nov., anuntate de BNR:

1 euro - 4,5000 lei
1 dolar SUA - 4,1283 lei
1 franc elvetian - 4,1824 lei
1 lira sterlina - 5,1128 lei

“Socul” Trump a trecut. Bursele si dolarul si-au revenit “remarcabil”, dupa prabusirea de miercuri

Bursele asiatice inregistrau joi cresteri semnificative, iar dolarul american s-a intarit, o revenire remarcabila dupa socul provocat de victoria candidatului republican Donald Trump la alegerile prezidentiale din SUA, transmite Reuters, preluata de Agerpres.

Analistii mizeaza pe o continuare a acestei tendinte si in Europa, prognozand deschideri in cresteri pentru indicii bursieri din Londra, Frankfurt si Paris.

Pe pietele asiatice au fost inregistrate cresteri generale, in primul rand in cazul actiunilor companiilor din sectorul financiar.

Cea mai mare crestere a inregistrat-o indicele Bursei de la Tokyo, Nikkei 225, care a incheiat sedinta de joi cu un salt de 6,72%, dupa ce miercuri a plonjat cu 5,36%.

"Ieri investitorii au dorit sa evite riscul dar dupa ce au vazut ca americanii sunt optimisti si au dus la cresterea bursei, nu au pierdut niciun moment pentru a-si inversa pozitiile. Unii investitori se gandesc chiar ca nu ar fi trebuit sa vanda in primul rand", a declarat Takuya Takahashi, analist la Daiwa Securities in Tokyo.

Dolarul american si-a revenit si el odata cu cresterea randamentele pentru obligatiunile emise de Trezoreria SUA, urcand de la un minim de 101,19 yeni pana la 105,96 yeni. In schimb, moneda euro a inregistrat o tendinta contrara, coborand de la un maxim de 1,13 dolari dupa panica creata de anuntul victoriei lui Trump pana la 1,09 dolari overnight, respectiv o deprecierea de aproape patru centi.

De asemenea, in timp ce analistii se asteptau la o cadere a burselor de pe Wall Street in cazul victoriei lui Donald Trump, investitorii au dat peste cap aceste prognoze. Indicele Dow Jones Industrial Average a crescut cu 1,4% in timp ce indicii S&P 500 si Nasdaq au crescut fiecare cu 1,11%. Volumul tranzactiilor a fost cel mai ridicat dupa luna iunie, cand Marea Britanie a votat in favoarea iesirii din Uniunea Europeana.