Un proiect de lege din statul american New Hampshire vizeaza o diminuare cu zece centi a taxei pe pachetul de tigari, la 1,68 dolari. Si in Rhode Island, autoritatile vor sa scada taxa cu un dolar, la 2,46 dolari, in timp ce New Jersey a analizat anul trecut o reducere de 30 de centi, la 2,4 dolari pe pachet.

Cea mai mare taxa pe un pachet de tigari o platesc locuitorii din New York, si anume 5,85 dolari pe pachet.

Autoritatile din New Hampshire se bazeaza pe un studiu care demonstreaza ca taxa pe tigari afecteaza afacerile de mici dimensiuni. Chiar daca reducerea taxei va duce automat la o scadere a veniturilor statului din afacerile cu tigari, pierderea va fi compensata de cresterea veniturilor din sectorul hotelier, restaurante, vanzarea de alcool, benzina si bilete de loterie, potrivit studiului american.

Nu toate lumea este insa incantata de ideea autoritatilor americane. Profesorul de economie, Frank Chaloupka, de la Universitatea Illinois, sustine ca vanzarile nu vor compensa pierderea veniturilor, lucru care va dauna economiei americane.

Vezi aici cu cat au marit preturile producatorii autohtoni de tigarete, la inceputul acestui an.

Ce efecte ar produce scaderea taxei pe tigarete?

O scadere cu zece centi a taxei pe tigari ar duce la costuri de 21 de milioane de dolari pe termen lung pentru sistemul de sanatate si ar rezulta in 1.000 de noi tineri fumatori in statul american, conform unei campanii americane derulate in New Hampshire.