Aproximativ 3.500 de imigranti din Romania si Bulgaria sunt inregistrati de autoritatile din Dortmund, respectiv de sase ori mai multi decat erau la momentul aderarii celor doua tari la UE, in 2007. In Nordstadt, un cartier muncitoresc din oras, numarul lor a crescut de 20 de ori.

Multi dintre romanii si bulgarii nou sositi - majoritatea romi - creeaza orasului probleme suplimentare. "Aproape niciunul dintre imigranti nu are calificare profesionala, iar analfabetismul este foarte raspandit", afirma Birgit Zoerner, directoarea departamentului orasenesc pentru servicii sociale.

Oficialii municipali considera un succes atunci cand parintii imigranti isi trimit copiii la scoala. "Oamenii care se confrunta cu probleme de supravietuire intreaga zi nu se gandesc prea mult la viitor", a declarat Zoerner.

Potrivit lui Jürgen Walter, seful departamentului pentru siguranta si afaceri guvernamentale din Dortmund, situatia s-a inrautatit in urma cu trei ani, cand prostitutia si jafurile s-au inmultit in oras, iar conditiile de locuit au devenit improprii.

Dar in momentul in care rezidentii originari din diverse tari au protestat, iar unii dintre ei chiar s-au mutat in alta parte, municipalitatea a intervenit. In mai 2011, primaria a interzis prostitutia pe strazi in Nordstadt si a infiintat o forta operationala care monitoriza zona.

Biroul pentru protectia copilului a luat in grija mai multi copii atunci cand a constatat ca sanatatea lor era in pericol, iar orasul a inceput sa ajute imigrantii in diverse moduri, intre altele, infiintand centre de consiliere. Serviciul de sanatate publica din Dortmund ofera in prezent asistenta medicala in clinici speciale copiilor si femeilor fara asigurare de sanatate.

Managerii din cartier ajuta, de asemenea locuitorii din Nordstadt. David Grade organizeaza saptamanal sesiuni educationale pentru copiii romi pe un teren de joaca din Düppelstrasse.

"Guvernul federal a fost implicat in aprobarea aderarii la UE a Romaniei si Bulgariei, dar noi trebuie sa suportam consecintele", a declarat Zoerner. Ea a trimis o scrisoare Guvernului federal pentru a-i cere sprijinul, dar inca nu a primit un raspuns.