Fata de septembrie, pentru care rata somajului a fost revizuita in crestere la 12,9%, indicatorul a inregistrat o crestere de 0,3 puncte procentuale, la 13,2%. Avansul fata de octombrie anul trecut este de 1 punct procentual.

Analistii anticipau ca rata somajului va atinge 12,5% in octombrie.  Numarul persoanelor in cautarea unui loc de munca a atins in octombrie nivelul de 3,41 milioane, in crestere cu 2,7% fata de luna precedenta si de 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut. 

Fapt si mai grav, rata somajului in randul tinerilor de pana la 24 de ani, deja una dintre cele mai ridicate din Europa, a urcat cu 0,6 puncte procentuale fata de septembrie, la 43,3%. Avansul fata de anul trecut este de 2 puncte. 

"Am pierdut 1 milion de locuri de munca in sase ani. Este nevoie de timp pentru a ne reveni", a declarat Renzi in timpul unei vizite in Sicilia. 

Potrivit datelor Eurostat, Italia este tara europeana cu cea mai mare crestere a ratei somajului in octombrie. Somajul din zona euro a stagnat in octombrie 11,5%, comparativ cu septembrie, dar a scazut de la nivelul de 11,9% inregistrat in octombrie 2013. 

"Cresterea somajului in Europa este rezultatul aproape exclusiv al cresterii enorme, cu 90.000 de persoane, a somajului in Italia", a subliniat Christian Schulz, analist la banca germana Berenberg. 

Datele referitoare la somaj reprezinta o noua veste proasta pentru Renzi, in aceasta saptamana, dupa cea referitoare la declinul increderii oamenilor de afaceri in economie, in noiembrie, si a vanzarilor de retail, in septembrie. 

Premierul Renzi a venit la putere cu promisiunea de a a redresa economia, dar guvernul nu reuseste sa obtina rezultate.  Italia, alaturi de Franta si Belgia, a fost avertizata vineri de Comisia Europeana din cauza nivelului ridicat al deficitelor bugetare si al datoriilor publice, institutia cerand reforme si disciplina bugetara.