Multe ţări din zona euro au început treptat să redeschisă o parte din economii, chiar dacă sunt încă raportate cazuri de coronavirus care a infectat peste 5,8 milioane de oameni la nivel mondial şi a ucis peste 360.000.

Astfel, după ce în aprilie indicele privind intenţiile de achiziţii ale managerilor (PMI) calculat de IHS Markit a atins cel mai scăzut nivel din istoria sa de aproape 22 de ani, acesta s-a redresat într-o anumită măsură în luna mai.

Indicele PMI a crescut a 39,4 în luna mai, de la 33,4 în aprilie, dar este cu mult sub nivelul de 50 care separă creşterea de contracţie şi uşor sub estimarea semnal de 39,5.

Un indice care măsoară producţia şi care face parte din indicele PMI compozit care va fi publicat miercuri, rămâne scăzut, chiar dacă s-a dublat la 35,6, faţă de un minim record de 18,1 atins în aprilie.

”Scăderea producţiei pare să fi atins nivelul minim în aprilie, înregistrând un declin mult mai lent în luna mai”, a declarat Chris Williamson, economist şef pentru afaceri la IHS Markit.

Oamenii fiind încurajaţi în continuare de autorităţi să stea acasă, iar multe companii fiind în continuare închise, indicatorii sugerează că redresarea va fi lentă, confirmând un sondaj publicat de Reuters în luna mai.