Majoritatea celor care au afirmat ca zona euro va supravietui, 33 din cei 57 de analisti consultati, este insa foarte redusa. Doua treimi din respondenti se asteapta ca summit-ul, ce se desfasoara pe durata a doua zile, sa esueze.

"Este destul de clar ca tarile membre ale zonei euro fac eforturi sa pastreze uniunea. Isi dau cu totii seama ca prabusirea zonei euro ar fi un eveniment apocaliptic. Actualul sistem are defecte, dar alternativa ar fi un salt in necunoscut si cred ca majoritatea considera ca ar fi o treaba foarte incurcata, astfel ca lipesc cu banda adeziva pe ici pe colo ca sa tina lucrurile la un loc", a declarat Dan McLaughlin, analist la Bank of Ireland

In urma cu mai multe saptamani, Reuters a realizat un sondaj similar, in care majoritatea analistilor au declarat ca zona euro nu va susravietui in forma actuala.

Liderii europeni ar trebui sa anunte vineri, la incheierea summit-ului, strategia pentru a stopa criza de doi ani a datoriilor suverane, care s-a intins de la economiile mai mici ale zonei euro la tari precum Italia si Spania.

Franta si Germania, cele mai mari doua economii ale uniunii monetare, sustin un plan de amendare a Tratatului de la Lisabona pentru a intari disciplina bugetara si pentru a reforma regulile fiscale.

Schimbarea tratatelor se confrunta cu opozitia unor membri UE din afara zonei euro, iar tari precum Marea Britanie si Finlanda au amenintat cu blocarea unui acord daca nu obtin garantii care sa le protejeze interesele nationale.

Citeste si:

Evolutia economica a lumii pana in 2050. Harta celor mai bogate tari de pe Glob