“Statele care au aceeasi moneda, ar trebui sa fie capabile sa-si refinanteze o mare parte din datorie in aceleasi conditii pentru toata lumea”, a spus Soros.

Astfel, emisiunile de bonduri vor permite statelor europene mai sarace sa faca rost de bani cu cheltuieli minime, pentru ca puterea financiara a Frantei si a Germaniei va costitui o garantie.

Cu toate acestea, miliardarul de origine maghiara este de parere ca, pentru salvarea mondei unice sau chiar a uniunii, Portugalia si Grecia ar trebui sa renunte la euro.

Pentru a putea tine pasul cu economiile din zona euro, cele doua tari se zbat sa limiteze datoria publica pe care au acumulat-o, aplicand reforme drastice si majorari de taxe, in schimbul ajutorului din partea Fondului Monetar International (FMI).

Soros: Intrarea in default sau iesirea unei tari din zona euro va duce o criza bancara comparabila cu cea care a cauzat Marea Depresiune

Cine “se bate” cu criza datoriilor din zona euro. Cei mai importanti 15 oameni din Europa la ora actuala. FOTO

In debutul saptamanii, bursele europene au mai castigat ceva din ce au pierdut saptamana trecuta, in asteptarea intalnirii dintre presedintele francez, Nicholas Sarkozy, si cancelarul german, Angela Merkel, care vor discuta despre noile provocari ale crizei financiare din zona euro.

Soros a explicat, de asemenea, ca a venit timpul ca membrii zonei euro sa accepte introducerea eurobondurilor. Si desi Berlinul se opune introducerii unor asftel de obligatiuni europene, Soros sugereaza ca Germania, care este cel mai puternic membru al zonei din punct de vedere financiar, ar trebui sa fie responsabila cu elaborarea regulilor de functionare a bondurilor.

Soros, care a facut mai mult de un miliard de dolari pariind pe devalorizarea lirei sterline, in 1992, spune ca acum nu intentioneaza sa parieze impotriva monedei unice europene.

“Nu am nicio intentie sa pariezi impotriva euro, si asta pentru ca Beijingul are un interes enorm sa existe o alternativa la dolar si va face tot posibilul pentru a ajuta Europa sa salveze moneda unica”, a mai spus miliaradarul.