Cel mai important pas pe care Europa il poate face pentru a evita o depresiune globala este "ridicarea unei protectii impotriva contagiunii unui posibil faliment al Greciei", a spus Soros.

"Deoarece un tratat european pentru infiintarea unei Trezorerii comune ar avea nevoie de prea mult timp, in acesta perioada statele membre ar trebui sa apeleze la Banca Centrala Europeana (BCE) pentru a umple acest vid. Atat bancile cat si obligatiunile unor tari precum Spania si Italia trebuie protejate. Pentru a reduce presiunea asupra obligatiunilor guvernamentale ale unor state precum Italia, BCE ar trebui sa scada rata de discount", a scris miliardarul intr-un articol pentru cotidianul Financial Times.

BCE ar putea incuraja ulterior statele sa se finanteze singure prin obligatiuni cumparate de banci. Bancile ar putea, intr-o anumita etapa, sa aplice un nou discount obligatiunilor la banca centrala, iar astfel statele s-ar putea refinanta pentru circa 1% pe an in timpul "perioadei de urgenta".

Noiembrie, luna in care Grecia ar putea intra in incapacitate de plata. FMI nu mai are bani sa salveze lumea VIDEO

"Nici BCE si nici Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara nu ar mai cumpara obligatiuni de pe pietele financiare", a adaugat el.

Facilitatea de stabilitate ar trebui folosita pentru a garanta si recapitaliza bancile, care ar urma sa mentina fluxurile de credit sub indrumarea si monitorizarea BCE.

"Aceste masuri ar permite Greciei sa intre in incapacitate de plata fara sa cauzeze o prabusire globala. Asta ar insemna ca Grecia ar fi fortata sa intre in faliment. Cum s-ar descurca Grecia ar depinde de greci", a spus Soros.

Planul ar putea fi pus in aplicare doar cu sprijinul opiniei publice, intrucat guvernele si bancuile cel mai probabil s-ar opune, a conchis miliardarul.

Cea mai noua strategie a miliardarilor: au inceput sa cumpere tari. Printre ei si un roman

Soros: Pentru a evita o noua Mare Depresiune, trebuie creata o Trezorerie a zonei euro