Soros: "Victoria lui Merkel semnaleaza sfarsitul crizei din zona euro"

Angela Merkel. Sursa foto: Mediafax
Victoria Angelei Merkel in alegerile legislative din Germania semnaleaza sfarsitul crizei datoriilor din zona euro, insa supravietuirea pe termen lung a monedei unice si a Uniunii Europene nu este nici pe departe sigura, considera miliardarul George Soros, citat de MarketWatch.
Pentru o perioada indelungata de timp, cunoscutul investitor a fost un critic al modului in care Germania a gestionat criza din zona euro. "Criza euro a luat sfarsit. A devenit oficial in timpul alegerilor din Germania, cand regulile care guverneaza euro nici macar nu au fost discutate", a afirmat George Soros, prezent la o conferinta in Kiel, Germania.
Miliardarul critica insa modul in care a fost abordata criza in UE si masurile care i-au urmat, potrivit Mediafax.
"Sistemul care a iesit din criza este departe de a fi satisfacator. Economistii ar descrie aceasta situatie drept un echilibru inferior. Eu o calific drept o situatie aflata departe de echilibru. Criza euro a transformat deja Ununea Europeana in ceva radical diferit de intentiile initiale. UE trebuia sa fie o asociere voluntara de state suverane, egale, care renunta la o parte din suveranitate pentru binele comunitatii. A devenit o relatie incre creditori si debitori, obligatorie si inegala prin natura ei. Atunci cand un stat debitor are diifcultati, statele creditor castiga un avantaj. Regulile pe care le-au convenit nu fac decat sa perpetueze aceasta stare de fapt. Astfel, sistemul risca sa fie inacceptabil politic si are potentialul de a distruge Uniunea Europeana. Numai statele creditor pot preveni acest deznodamant, dar nu par sa aiba vreo intentie in acest sens", a afirmat George Soros.
Miliardarul considera ca Germania joaca "un rol hegemonic" pe care nu si l-a dorit, Berlinul nefiind dispus sa accepte "responsabilitatile si riscurile" asociate acestui statut.
Drept consecinta, Germania este demonizata in unele tari si in acelasi timp se simte acuzata pe nedrept, a continuat Soros. In final, Germania trebuie sa preia initiativa si sa remedieze situatia, crede Soros, care a sustinut anterior ideea finantarii in comun a statelor din zona euro, printr-o forma de obligatiuni comune.
Pe acelasi subiect:
Prima pagina pe scurt:
Orientul Mijlociu şi Golful Arabiei, în preferințele românilor pentru vacanțe. Căutările de bilete de avion pentru destinaţii exotice au crescut cu până la 400%
Liberalizarea prețurilor la energie. Ce pași trebuie să urmeze cei care vor să încheie un nou contract de electricitate pe piaţa liberă
Salariaţii din Capitală au rămas mai puțini după pandemie, dar câștigă mai mult față de 2019. Ce salarii primesc bucureștenii

Comentarii (1)