Ratingul Spaniei din partea Moody's a ajuns astfel la acelasi nivel cu cel al Romaniei.

Calificativul Ciprului a ramas in categoria nerecomandata investitorilor.

Moodys'a a motivat retrogradarea Spaniei prin cresterea poverii indatorarii, problemelor economice si accesului limitat la pietele de capital. In privinta Ciprului, agentia a invocat posibila iesire a Greciei din zona euro si sprijinul suplimentar pe care statul ar trebui sa-l asigure bancilor cipriote intr-un astfel de caz.

Anuntul Moody's este in linie cu lipsa de incredere de pe pietele financiare, unde temerile persista in pofida planului de pana la 100 de miliarde de euro anuntat la sfarsitul saptamanii trecute penttru bancile din Spania, a afirmat Clay Lowery, vicepresedinte la Rock Creek Global Advisors din Washington.

Spania se afla sub supraveghere pentru o noua revizuire in scadere, in contextul pregatirilor pentru a imprumuta 100 de miliarde de euro de la statele zonei euro pentru recapitalizarea bancilor.

Tarile membre G20 se vor intalni pe 18-19 iunie in Mexic pentru a discuta criza din Europa. Reuniunea are loc dupa alegerile parlamentare programate duminica, 17 iunie, in Grecia. Scrutinul poate duce la iesirea tarii din zona euro, daca nu aduce la putere formatiuni politice ce sustin respectarea masurilor de austeritate asumate pentru ajutorul extern.