Televiziunile spaniole au prezentat imagini cu cladiri prabusite din Lorca, oras cu 92.700 de locuitori, situat la 70 de kilometri sud-vest de Murcia. La scurt timp dupa producerea cutremurului, clopotnita unei biserici s-a prabusit chiar in fata camerelor de televiziune, relateaza Mediafax. Printre cei 100.000 locuitori exista si romani, dar pana in acest moment nu se stie daca acestia au avut sau nu de suferit. 

Seismul, cu magnitudinea 5,1 grade pe scara Richter, a avut loc la ora locala 18.47 (19.47, ora Romaniei) si s-a resimtit pana in Madrid, la aproximativ 350 de kilometri nord-vest, epicentrul fiind localizat in regiunea Lorca.

Cutremurul a fost precedat de un prim seism cu magnitudinea 4,4, produs la ora locala 17.05 (18.05, ora Romaniei).
Primarul din Lorca a anuntat initial sapte decese in urma cutremurului, bilantul fiind confirmat de presedintia Guvernului spaniol, printr-un mesaj publicat pe contul de Twitter.

Aproximativ 167 de oameni au fost raniti, dintre care trei sunt in stare grava, in urma celui mai mare seismului care a zguduit Spania seara trecuta, potrivit unor surse medicale.

O unitate militara de interventie, formata din 225 de persoane, a fost trimisa la fata locului, impreuna cu 400 de membri ai echipelor de salvare, potrivit Ministerului de Interne spaniol. In plus, Crucea Rosie a instalat trei spitale de campanie.  Zeci de persoane si-au petrecut noapte chiar si pe un teren de baschet, infasurate in paturi.

In centrul orasului, unele cladiri erau pe punctul de a se prabusi, in timp ce echipele de salvare continuau sa evacueze locuitorii.

"Oamenii sunt in strada. Instalam spatii unde acestia sa isi poata petrece noaptea. Am cerut centrelor comerciale sa furnizeze apa, alimente si paturi", a declarat primarul din Lorca, Francisco Jodar, pentru site-ul cotidianului El Pais.

In total, 10.000 de persoane, potrivit autoritatilor locale, au fost evacuate din orasul cu 92.700 de locuitori, situat la 70 de kilometri sud-vest de Murcia, unde serviciile publice se organizeaza pentru a distribui hrana.

Cat despre pagubele materiale, "sunt pagube peste tot in oras", a spus primarul din Lorca.Pagubele se ridica, potrivit primelor estimari, la 25 de milioane de euro, informeaza earth-quake.com.
 
Cutremurul, resimtit in tot sudul Spaniei, este cel mai puternic inregistrat in aceasta tara din aprilie 1956, cand au murit 12 persoane si alte peste 70 au fost ranite in mai multe orase din regiunea Granada, in Andalusia.

Sursa foto: Arturo Latorre, Twitter

Sursa foto: JA Hurtado, Twitter