Guvernul spaniol analizeaza conditiile unui astfel de pachet de ajutor extern si a anuntat ca va lua o decizie doar dupa ce are mai multa claritate privind necesarul de finantare.

Spania a inlocuit Grecia, Irlanda si Portugalia, devenind in acest an centrul atentiei in criza datoriilor, dupa ce bancile lovite de prabusirea pietei imobiliare, regiunile cu datorii mari, o a doua recesiune in trei ani si cresterea indatorarii statului au nelinistit investitorii, informeaza CNBC, preluata de Mediafax.

"Ne miscam, facem pasi, pregatiri. Lucrurile se vor cristaliza in noiembrie", a declarat, pentru Reuters, un inalt oficial implicat in discutiile pentru un posibil ajutor destinat Spaniei.

La solicitarea de a clarifica daca afirmatiile sale inseamna ca Spania va cere ajutor in noiembrie, oficialul a afirmat: "Sunt increzator ca se va intampla in noiembrie".

O a doua sursa citata de Reuters a indicat, de asemenea, luna noiembrie ca cel mai probabil moment pentru o actiune din partea Madridului, scrie CNBC.

"Daca ar trebui sa fac un pariu, ar fi mai degraba in noiembrie decat in octombrie, asta daca va exista. Atunci ar fi un pachet, ai avea Grecia, Cipru si Spania. Cred ca nu si Slovenia. Asta pentru ca germanii si altii nu vor sa mearga de mai multe ori in parlamentele nationale, unde sa poarte dezbateri dificile", a spus un oficial din zona euro.

Opinia publica in Germania, dar si in Finlanda sau Olanda, se opune tot mai puternic sprijinirii altor state din zona euro. Un pachet de ajutor extern ar trebui sa primeasca aprobare parlamentara in Germania si Finlanda.

O a alta sursa, care a discutat cu parlamentari germani, a afirmat ca acestia nu vor putea fi convinsi sa voteze pentru un program de ajutor "decat daca este o problema de viata si de moarte".

De asemenea, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, si ministrul de Finante, Wolfgang Schauble, considera ca mai au "o singura sansa" in parlamentul german sa consolideze zona euro, a spus sursa.