Guvernul Rajoy a aprobat vineri un plan privind reducerea deficitului bugetar, care prevede atingerea tintei de 3% din PIB in anul 2016, si nu in 2014, termenul stabilit anterior in urma negocierilor cu guvernele din zona euro, potrivit Bloomberg. 

Prognoza oficiala privind evolutia economiei a fost inrautatita semnificativ, semnaland agravarea recesiunii. Guvernul anticipeaza acum o scadere cu 1,3% a PIB in acest an, fata de prognoza de minus 0,5% inaintata in luna septembrie. 

Programul anuntat vineri de Rajoy va pune la incercare promisiunile transmise anterior de la Bruxelles si Berlin privind disponibilitatea statelor-creditor de a accepta tinte mai putin exigente privind reducerea deficitului bugetar, avand in vedere recesiunea din zona euro, provocata partial si de masurile de austeritate. 

Economia spaniola este in recesiune de 21 de luni, iar Rajoy a obtinut in vara anului trecut o prelungire cu un an, pana in 2014, a termenului pana la care trebuie sa reduca deficitul bugetar la maximum 3% din PIB.  Vicepremiul Soraya Saenz a afirmat vineri ca guvernul va lua masuri de stimulare a economiei, stabilind pentru anul viitor o tinta de crestere economica de 0,5%. In luna iulie a anului trecut, Madridul estima ca economia Spaniei ar urma sa creasca in 2014 cu 1,2%. 

Randamentul obligatiunilor de stat spaniole cu maturitatea la 10 ani a urcat usor dupa prezentarea noului program economic, la 4,3%, insa este cu mult sub recordul de 7,75% inregistrat in luna iulie a anului trecut, inainte ca Banca Centrala Europeana sa promita ca va face tot ceea ce va fi necesar pentru a sprijini moneda euro. 

Guvernul estimeaza un deficit bugetar de 6,3% din PIB pentru acest an, fata de peste 10% anul trecut. Tinta pentru 2016 este de 2,7% din PIB.  Datoria de stat va urca la 96,2% din PIB anul viitor si 99,8% in 2016.