"Voi face ceea ce fac intotdeauna, voi actiona in interesul spaniolilor", a afirmat Rajoy intr-o conferinta de presa sustinuta la Madrid, intrebat daca va cere ajutorul Fondului European de Stabilitate Financiara sau Mecanismului European de Stabilitate, relateaza Bloomberg.

Oficialul a precizat ca trebuie, mai intai, sa inteleaga mai clar noile propuneri anticriza ale Bancii Centrale Europene in privinta achizitiilor de obligatiuni si altor masuri neconventionale, noteaza Mediafax.

Presedintele BCE, Mario Draghi, a prezentat joi un nou plan anticriza, care presupune achizitii de obligatiuni spaniole si italiene de catre BCE de pe piata secundara si de catre Mecanismul European de Stabilitate direct de la Trezoreriile celor doua tari, conditionate strict. Detaliile propunerii vor fi negociate si facute publice in urmatoarele saptamani.

Costurile de finantare ale Spaniei si Italiei au crescut puternic din vara anului trecut, din cauza temerilor privind raspandirea crizei datoriilor de stat care a inceput in 2009 in Grecia.

Investitorii cer acum Spaniei o dobanda de aproximativ 7% pentru imprumuturile la 10 ani, iar Italia suporta un cost de peste 6%. Spre comparatie, Germania se imprumuta la aproximativ 1,4%.

Rajoy l-a laudat pe Draghi pentru afirmatia ca dobanzile cerute de investitori pentru a imprumuta Spania si Italia sunt "inacceptabile".

Spania are de platit in luna octombrie datorii ajunse la maturitate in valoare totala de 29 miliarde euro, potrivit datelor Trezoreriei. Pana atunci - in august si septembrie - serviciul datoriei de stat insumeaza 16 miliarde euro.

Spania a obtinut in luna iulie o linie de finantare de 100 miliarde euro de la guvernele zonei euro, bani destinati exclusiv recapitalizarii bancilor spaniole, care inca se resimt dupa prabusirea pietei imobiliare.