Revenirea economiei pe crestere ofera un nou sprijin eforturilor premierului Mariano Rajoy de a reduce deficitul bugetar si rata foarte ridicata a somajului, de circa 26%, transmite Mediafax.

Raportat la trimestrul al treilea de anul trecut, PIB a scazut cu 1,2%. Datele prezentate de Banca Spaniei sunt preliminare.

Spania isi revine din a doua recesiune de dupa criza financiara declansata in 2008, evolutie sustinuta de intoarcerea investitorilor pe bursa si pe piata obligatiunilor. Indiciile unei cresteri economice bazate in mare parte pe exporturi l-ar putea ajuta pe Rajoy sa convinga mai usor populatia ca masurile de austeritate adoptate de guvern vor ajuta tara sa iasa din criza datoriilor. 

"Suntem optimisti in privinta periferiei zonei euro pe ansamblu si a Spaniei in particular. Spania a implementat schimbari structurale, a redus semnificativ deficitul bugetar, increderea mediului de afaceri se imbunatateste, iar somajul probabil nu va mai creste prea mult", a declarat Robert Wood, economist la Berenberg Bank.

El estimeaza o crestere economica de pana la 1,4% anul urmator pentru Spania. 

Premierul Rajoy are inca de rezolvat probleme semnificative, precum indatorarea foarte ridicata, estimata la 100% din PIB anul urmator, si somajul de 56% in randul tinerilor. Rata generala a somajului, in prezent de 26%, va ramane peste pragul de 25% pana in 2018, estimeaza FMI.