FMI n-are bani sa salveze Spania si Italia de la colaps. Ce solutie le ramane statelor din Peninsula

Amendamentul la constitutie, aprobat de principalele partide spaniole, va intra in vigoare in 2020, dar nu include cifre exacte privind plafonul deficiului si al datoriei, potrivit unui comunicat transmis de partidul de guvernare, citat de Reuters.

Masura trebuie aprobata pana la 30 iunie 2012 si va include, totodata, o lege ce va stabili un plafon pentru deficitul structural la 0,4% din PIB. De asemenea, acordul politic lasa loc de exceptii si modificari, deoarece prevede ca limitele pot fi modificate in 2015 si 2018 pentru a da mai multa flexibilitate economiei.

Ministrul Economiei, Elena Salgado, a declarat recent ca o crestere economica normala pentru Spania ar fi de 2-3% din PIB.

Deficitul bugetar al Spaniei este unul dintre principalele motive de ingrijorare invocate de investitori in privinta capacitatii Madridului de a evita un "bailout" international.

Germania si Franta au cerut Spaniei si altor state care ar putea fi afectate de criza datoriilor de stat sa stabileasca limite ale deficitelor pentru a recastiga increderea investitorilor.

Ce ar trebui sa invete Europa de la America si de ce nu vor exista niciodata Statele Unite ale Europei, pe modelul SUA

Moneda euro s-a apreciat in urma anuntului de vineri, insa randamentele obligatiunilor de stat ale Spaniei au stagnat, iar un analist a afirmat ca acordul politic nu schimba semnificativ increderea investitorilor privind capacitatea guvernului de la Madrid de a evita o criza.

Spania vrea sa-si reduca deficitul bugetar la 6% din PIB in acest an, de la 11,1% din PIB in 2009. Pana in 2013, indicatorul trebuie sa coboare la 3% din PIB, in linie cu plafonul impus de UE.

Citeste si:

Mitul etichetei "fabricat in China". Profitul ramane, de fapt, la americani

Geniul din mainile caruia Apple spera sa obtina miliarde de dolari. Este Comandor al Marii Britanii si ia lectii de la samurai