Scaderea pretului a coincis si cu o recolta foarte bogata in Spania, creand astfel un excedent care a fortat Uniunea Europeana sa intervina pentru a reduce surplusul, pe fondul nemultumirilor privind veniturile foarte mici ale cultivatorilor.

Piata este intr-o criza serioasa. Aceste recolte sunt vitale pentru tarile care produc ulei de masline, in principal pentru pastararea locurilor de munca din mediul rural”, a declarat Pekka Pesonen, seful organizatiei fermierilor din Bruxelles, Copa-Cogeca.

Spania, Italia si Grecia sunt de departe cei mai mari producatori ai acestui aliment, cele trei tari asigurand 70% din productia de ulei de masline a lumii. Productia de masline este vitala pentru zonele cele mai sarace ale Spaniei, in special in Andaluzia, unde rata somajului a depasit 33% in trimestrul trecut.

Jean-Louis Barjol, directorul executiv al Consiliului International al Uleiului de Masline, spune ca productia de ulei a depasit cu mult cererea. Acesta a estimat ca stocurile vor creste in continuare pana la finele sezonului la o rata de 1,1 milioane de tone, ceea ce reprezinta o treime din consumul anual global.

Uniunea Europeana a incercat sa gaseasca solutii pentru declinul pretului la uleiul de masline, platind companiilor pentru surplusurile pe care le-au acumulat, o metoda care functioneaza pe piata marfurilor similar cu cumpararea de titluri de stat de catre BCE de la Spania, Italia si Grecia. Fermierii si oficialii europeni considera ca, in acest fel, UE a pus frana scaderii preturilor.

Cu toate acestea, pretul uleiului de masline extra-virgin calitatea I a scazut in aceasta luna la 2.900 de dolari pe tona, cel mai redus nivel din 2002, si la mai putin de jumatate de maximul de aproape 6.000 de dolari, inregistrat in 2005, arata datele FMI.

Uleiul de masline se confrunta cu o competitie puternica din partea producatorilor de uleiuri vegetale, mult mai ieftine. De exemplu, Eroski, un lant de supermarketuri foarte popular din Spania, vinde litrul de ulei de flarea soareluri cu 1,25 de euro pe litru, in timp ce uleiul de masline se vinde cu preturi cuprinse intre 2 si 3,25 euro.

De asemenea, uleiul de masilne are un concurent serios si in cel de soia,al carui pret a crescut in ultma perioada, datorita cererii tot mai mari care vine din China si a recoltelor sarace din Argentina si Brazilia, datorate vremii nefavorabile. Chiar si asa, un litru de ulei se soia se vinde cu maximum 57 de centi, cu mult mai putin fata de ueliul de masline.

Citeste si:

Este cel mai banal aliment, dar are o istorie uimitoare. 16 lucruri despre o industrie corupta, cu venituri comparabile cu cele provenite din traficul de cocaina