Spania si-a "reechilibrat" economia spre un model mai sustenabil de crestere, sprijinit prin reforme structurale care au consolidat competitivtatea externa economiei, reusind totodata sa reduca gradul de indatorare pe plan intern, se arata intr-un comunicat al Moody's, noteaza Mediafax.

De asemenea, agentia de rating saluta reformele structurale ample adoptate de guvern, in special in ceea ce priveste piata muncii si sistemul public de pensii. Agentia noteaza cu plus si reforma fiscala atat la nivelul guvernului central, cat si al autoritatilor regionale, si restructurarea sistemului bancar.

Moody's anticipeaza ca, pe termen mediu, cresterea economica a Spaniei va fi mai solida si mai sustenabila datorita continuarii reformelor si situatiei mai bune a finantelor publice.

De altfel, costurile de finantare ale statului spaniol s-au imbunatatit semnificativ fata de anul 2012, perioada de apogeu a crizei datoriilor de stat, noteaza agentia.

Ratingul Spaniei este limitat in continuare de problemele ramase in zona finantelor publice, cu un deficit bugetar de 7% din PIB in 2013, si de gradul de indatorare ridicat, de 94% din PIB, care va continua sa creasca in urmatorii doi ani. In plus, sistemul bancar este inca intr-o pozitie slaba, in pofida masurilor de restructurare din ultimii doi ani, pe fondul nivelului ridicat al activelor neperformante. Somajul se va mentine la cote ridicate pe termen mediu, urmand sa inregistreze o scadere modesta, anticipeaza Moody's.

Spania a inregistrat anul trecut cea mai buna performanta din istorie in zona exporturilor, iar guvernul anticipeaza un nou record in 2014. Ministerul Comertului a anuntat vineri la Madrid ca valoarea exporturilor a crescut anul trecut la 234 miliarde euro, iar deficitul comercial a atins un minim istoric, de 16 miliarde euro.

Spania a inregistrat o crestere economica de 0,3% in ultimele trei luni ale anului trecut, continuand revenirea in ritm modest dupa cea mai indelungata perioada de recesiune de la adoptarea monedei euro. Somajul se mentine la peste 25%, dupa ce a urcat puternic din cauza prabusirii pietei imobiliare si a sectorului constructiilor.