Premierul spaniol, socialistul Pedro Sanchez, a declarat în noiembrie că Madridul doreşte discuţii despre o suveranitate comună asupra acestui teritoriu britanic, după ce Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană la 29 martie.

Partidele conservatoare spaniole au mai lansat un apel Madridului să profite de retragerea Regatului Unit din UE pentru a reitera revendicările Spaniei asupra Gibraltarului.

Madridul revendică de mult timp acest teritoriu de 6,2 kilometri pătraţi situat în extremitatea sudică a Peninsulei Iberice pe care l-a cedat în 1713 coroanei britanice. În schimb, Gibraltarul, cu o populaţie de 30.000 de locuitori, doreşte să rămână britanic.

"Cei care în Spania, oricare ar fi apartenenţa lor politică, cred că vom accepta un compromis asupra suveranităţii noastre greşesc. Conceptul de suveranitate partajată sau orice diluare a suveranităţii noastre este o cauză pierdută" sortită eşecului, a declarat Fabian Picardo într-o alocuţiune televizată cu prilejul Anului Nou.

Această idee este "moartă şi îngropată. Dacă cineva se gândeşte să avanseze conceptul de suveranitate comună, călăreşte pe cai morţi. Nu ar trebui să-şi risipească saliva evocând o asemenea absurditate. Nu ar trebui să consume cerneală scriind asemenea absurdităţi. Nici ameninţările, nici incitările nu ne vor face să renunţăm. În această privinţă, Brexitul nu va schimba nimic", a insistat Fabian Picardo.

Ideea unei suveranităţi partajate nu este nouă, pentru că o propunere în acest sens a fost lansată de Londra şi Madrid în 2001 şi 2002. Ea a fost respinsă de locuitorii Gibraltarului cu ocazia unui referendum în noiembrie 2002.

Acest teritoriu urmează să părăsească Uniunea Europeană în acelaşi timp cu Regatul Unit, mai scrie AFP.