Cancelarului german Angela Merkel si presedintelui francez Francois Hollande – ale caror tari sunt descrise adesea drept “motorul” Uniunii Europene – li se vor alatura premierul spaniol Mariano Rajoy si cel italian Paolo Gentiloni.

“Ideea este sa incercam sa dam un impuls politic celor patru tari”, a declarat o sursa diplomatica franceza.

Reuniunea vine inainte de evenimentele din 25 martie, care vor marca implinirea a 60 de ani de la Tratatul de la Roma, care a pus bazele Uniunii Europene.

Aniversarea, care vine pe fondul referendumului de anul trecut in care britanicii au decis sa iasa din UE si a ascensiunii populistilor si nationalistilor, a dus la un val de preocupare in legatura cu viitorul Europei.

Blocul comunitar se confrunta cu alegeri legislative in Olanda luna aceasta, urmate de alegeri prezidentiale in Franta, in aprilie si mai. Germania, cea mai mare economie din Europa, va avea alegeri legislative in septembrie.

Candidata de extrema-dreapta Marine Le Pen este favorita pentru a intra in al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Franta, in timp ce formatiunea antiislam a lui Geert Wilders ar urma sa obtina un rezultat bun in cursa din Olanda. Intre timp, Merkel este supusa la presiuni din partea partidului populist de extrema-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

Dintre cele cinci optiuni pentru viitorul UE pe care seful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, le-a propus saptamana trecuta si care variaza de la transformarea blocului comunitar intr-o simpla piata unica pana la o integrare si mai profunda, Parisul si Berlinul si-au prezentat deja clar alegerea: o Europa cu mai multe viteze.

In acest scenariu, tarile care vor sa avanseze impreuna in domenii precum cresterea economica, protectia frontierelor si aparare, ar putea forma grupuri mai mici, lasand in urma membrii reticenti.

Cu siguranta am invatat din istoria ultimilor ani ca va exista o Uniune Europeana cu mai multe viteze, ca nu toata lumea va participa de fiecare data la toti pasii integrarii”, a spus Merkel dupa summitul de la Malta, de luna trecuta.

Hollande: Daca nu vor face lucrurile diferit, Europa va exploda

Nu exista alternativa la o Europa cu mai multe viteze, pentru a evita explozia Uniunii Europene, a avertizat presedintele francez Francois Hollande intr-un interviu publicat luni de mai multe cotidiene europene.

El a declarat ca “saltul european presupune o alegere clara privind forma sa de organizare”.

“Europa in 27 nu poate sa fie Europa uniforma in 27. De mult timp, aceasta idee a unei Europe diferentiate, cu viteze diferite, ritmuri distincte pentru a progresa, a generat multa rezistenta. Insa, in prezent, este o idee care se impune. In caz contrar, Europa va exploda”, a insistat el.

Aceasta pista a fost inaintata in special de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, intr-o “Carte Alba” privind viitorul UE dupa Brexit.

Intrebat daca, din punctul sau de vedere, nu exista alternativa la aceasta Europa cu mai multe viteze, Hollande a raspuns: “Nu. Fie facem lucrurile diferit, fie nu le vom mai face impreuna”.

“In viitor, va exista un pact comun, o piata interna cu o moneda unica, pentru unii. Dar, pe aceasta baza, va fi posibil pentru unele state membre, care vor vrea acest lucru, sa mearga mai departe in aparare, mai departe in armonizarea fiscala sau sociala, mai departe in cercetare, cultura, tineret”, a conchis el.

Parisul si Berlinul afirma ca provocarile reprezentate de Brexit, dupa criza din zona euro, migratie si conflictul din Ucraina, fac o urgenta din eforturile de a da un nou impuls autoritatii UE.

Italia, Belgia, Olanda si Luxemburg par sa fi imbratisat, de asemenea, ideea unei Europe cu mai multe viteze, in timp ce privesc cu ingrijorare ascensiunea partidelor antieuropene.

Insa, pentru a evita o opozitie din partea tarilor membre care nu sunt de acord cu ideea, inclusiv multe din Europa de Est, liderii principalelor patru economii UE nu vor anunta nici un proiect concret dupa reuniunea de la Versailles, ce va fi urmata de un dineu de lucru.