De asemenea, la Bucuresti va fi lansat si un nou manifest al PPE, document in care sunt trasate liniile directoare pentru activitatea formatiunii europene, manifestul precedent datand de acum 20 de ani, de la congresul de la Atena din 1992.

Actualul presedinte al PPE, belgianul Wilfried Martens, in varsta de 76 de ani, lider al formatiunii populare inca din 1992, este singurul candidat la aceasta functie.

Ceva mai mult suspans va fi in privinta celor 10 posturi de vicepresedinte PPE, pentru care s-au inscris 14 candidati, printre care si romanca Anca Boagiu, fost europarlamentar si ministru al transporturilor si integrarii europene din partea PDL.

Potrivit unor surse oficiale PPE, Boagiu are mari sanse sa obtina una dintre cele 10 functii de vicepresedinte, desi printre concurentii sai se numara nume sonore cum ar fi comisarul european pentru Piata Interna si Servicii, francezul Michel Barnier, comisarul european pentru Politica Regionala, austriacul Johannes Hahn, comisarul pentru industrie, italianul Antonio Tajani, vicepremierul si seful diplomatiei din Cehia, Karel Scharzenberg, sau fostul comisar european pentru educatie, slovacul Jan Figel.

Un alt moment important in programul Congresului de la Bucuresti va fi lansarea unei "proceduri transparente" de selectie a candidatului PPE pentru functia de presedinte al Comisiei Europene din 2014, dupa ce expira mandatul executivului lui Jose Manuel Barroso. Martens declara in 11 octombrie, la Bruxelles, ca la Bucuresti se va discuta despre profilul pe care trebuie sa il aiba candidatul, precum si despre procedura de selectie.

Cancelarul german Angela Merkel, presedintele CE Jose Manuel Barroso, liderul actual al PPE Wilfried Martens, dar si presedintele Traian Basescu figureaza pe lista vorbitorilor la Congresul PPE care se va desfasura, miercuri si joi, la Palatul Parlamentului.

La Congresul PPE vor lua parte aproximativ 1.200 de participanti din 40 de tari europene.